Deepak Chopra

Deepak Chopra heeft meer dan vijftig boeken geschreven, die zijn vertaald in ruim dertig talen. Vele hebben op de bestsellerlijsten van The New York Times gestaan. Ook in Nederland en België is Chopra een populaire auteur op het gebied van zingeving. Deepak Chopra is een van de belangrijkste leraren die de Oosterse wijsheden doorgeeft aan de Westerse wereld. Na eerst werkzaam te zijn geweest als arts, heeft hij de kracht van meditatie en yoga geïntegreerd.

Dit boek geeft antwoorden op de altijd actuele vraag: hoe word ik gelukkig?
Het vinden van geluk is het belangrijkste levensdoel van de mens, maar dat is nog niet zo eenvoudig te realiseren. We streven materiële zaken na, zoals een groter huis, een mooiere auto of luxe-artikelen. We zijn op zoek naar een goede relatie, naar veiligheid en waardering. We willen vrij en creatief in het leven kunnen staan. Sommige mensen zoeken naar rijkdom of macht, anderen naar roem. Maar als je vraagt waarom, zoals Deepak Chopra doet, blijkt het antwoord uiteindelijk altijd hetzelfde: mensen denken dat ze pas echt gelukkig zullen zijn als ze bereikt hebben wat ze willen.
Chopra stelt de vraag waarom we geluk eigenlijk niet tot ons eerste levensdoel maken, waarom we het nastreven op een indirecte manier. In Het geluk in jezelf laat hij zien dat uiterlijke bronnen van geluk nooit tot echte vreugde leiden. Vreugde definieert hij als een innerlijke conditie die bepaalt hoe we de wereld bekijken en beleven. Als we de onuitputtelijke bron van geluk in onszelf ontdekken, worden we ons bewust van een grote innerlijke kracht die ons vrij maakt van angst en beperkingen, en waardoor we alles wat we willen in overvloed kunnen realiseren. Hoe meer we leven vanuit het geluk in onszelf, hoe meer we zullen merken dat onze wensen als vanzelf worden vervuld, in de vorm van synchroniciteit en toeval. We bereiken dan wat in veel spirituele tradities wel een toestand van 'genade' wordt genoemd.
Maar volgens Chopra is dit niet het hele verhaal. Hoewel geluk het allerbelangrijkste levensdoel is, is ons diepste verlangen het doorgronden van het mysterie van ons bestaan. Met dit sprankelend geschreven nieuwe boek wijst hij ons de weg naar ons innerlijke zelf, de bron van alles wat bestaat.

Deepak Chopra vertelt ons in dit boek dat het leven een boek van geheimen is, dat klaarligt om geopend te worden. Hij raadt ons aan het leven te zien als een mysterie. Daarbij geeft hij vijftien geheimen prijs die ons kunnen helpen een omslag te maken in ons leven. 
Ieder mens is volgens de auteur op zoek naar antwoorden op de mysteries van liefde, dood, God, de ziel, goed en kwaad, en naar geluk en spirituele balans. De bekende arts helpt de lezer door de ontsluiering van vijftien geheimen op weg in zijn zoektocht naar de essentie van het bestaan en naar zichzelf. Een aantal van de vijftien geheimen die verklaard worden:

 • Het mysterie van het leven is echt
 • De wereld is in jou
 • Wat je zoekt, ben je al
 • De oorzaak van lijden is onwerkelijkheid
 • Loslaten
 • Ieder leven is spiritueel
 • Je leeft in veelvoudige dimensies
 • De dood maakt het leven mogelijk
 • Het universum denkt door middel van jou
 • In dharma zijn
 • Je bent waarlijk vrij wanneer je niet langer iemand bent
 • Alles is zuivere essentie

Met beschrijvingen van eigen ervaringen en die van anderen, voorbeelden, (meditatie)oefeningen, testjes en een register. Veel van hetzelfde uit zijn andere werk, maar dan op een andere manier gepresenteerd.

Mensen stoppen veel energie in weerstand, ontkenning, onderdrukking en vertwijfeling. Als we daarmee zouden stoppen, dan zou het leven een wonder kunnen zijn. De steutel om de deur te openen naar bewust, liefdevol, vrij en blijmoedig leven in onszelf.