Boeken die je verrijken

De Alchemist, door Paolo Coelho

Illusies, door Richard Bach

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: 'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (...) Waar je hart is, is ook je schat.'

Illusies is het verhaal van twee rondreizende piloten, die tegen betaling mensen meenemen op rondvluchten. Illusies is ook het verhaal van twee vrienden, Donald en Richard. En vooral van hun gesprekken: wat zou er gebeuren als er iemand kwam die me kon leren hoe mijn wereld in elkaar zit? Wat als ik een zeer verlichte geest zou ontmoeten? Wat als een Boeddha of Jezus nu zou verschijnen?


De lessen van Don Juan, door Carlos Castaneda

Ik kan alleen maar de wegen volgen van het hart, elke weg van het hart. Daarlangs reis ik en de enige echte uitdaging is om de weg te volgen tot het eind. Langs de weg van het hart kijk ik rond en rond, ademloos.
- Don Juan

De lessen van don Juan is het verslag van Castaneda's wonderbaarlijke kennismaking met een magische wereld waarin hij vele beproevingen ondergaat. Het verhaalt van zijn eerste stappen op weg naar meesterschap, met het doel om de geheime kennis van het Yaqui-sjamanisme te verwerven.
De antropoloog Carlos Castaneda (1931-1998) is de beste en meest invloedrijke schrijver over sjamanistische kennis en rituelen, waaronder de transformatie van lichaam en geest door middel van psycho-actieve stoffen. Zijn boeken hierover zijn nooit overtroffen. Zijn werk zal nog generaties lezers blijven verbluffen en inspireren.
'Carlos Castaneda is een van de diepste en invloedrijkste denkers van de twintigste eeuw. Zijn inzichten banen een weg voor de toekomstige evolutie van het menselijke bewustzijn. Wij zijn allemaal schatplichtig aan hem.' -Deepak Chopra


Het Visionaire Venster: een kwantumfysicus over verlichting, Amit Goswami

Wat is werkelijker - dit boek of ons bewustzijn ervan? Het verbazingwekkende antwoord van Amit Goswami: ons bewustzijn. Het boek bestaat niet volledig als wij er nog niet bewust van zijn. Absurd? Goswami bewijst het ons zoals geen ander het zou kunnen. Opgegroeid in de hindoetraditie laat de kwantumfysicus op schitterende wijze zien hoe de moderne wetenschap bevestigt wat mystici altijd hebben geweten, namelijk dat bewustzijn, niet materie, de essentie van het bestaan is. Op speelse wijze gelardeerd met citaten van Einstein tot Forest Gump slaat Goswami's betoog een brug tussen hart en hoofd, tussen geest en wetenschap. Hij put uit de cognitieve psychologie, de oosterse filosofie en de kwantumfysica en formuleert een nieuw wetenschappelijk paradigma, waarin menselijke waarden op de eerste plaats komen. Vervolgens laat hij heel duidelijk en concreet zien hoe we op basis van de principes van deze nieuwe wetenschap onze innerlijke creativiteit kunnen mobiliseren, onze spiritualiteit kunnen verdiepen en werkelijk vrij kunnen zijn.


De 7 spirituele wetten van succes, door Deepak Chopra

1. De wet van pure potentialiteit

Kom in contact met dit veld van puur bewustzijn/energie door elke dag tijd te nemen om stil te zijn, om te Zijn en niets anders.

Mediteer minstens tweemaal per dag alleen en in stilte.

2. De wet van het geven

Vandaag zal ik iedereen met wie ik in contact kom iets geven (een compliment, of glimlach, of een bloem). En zo zal ik vreugde, rijkdom en overvloed laten circuleren.

Vandaag zal ik dankbaar alles in ontvangst nemen wat het leven te geven heeft en ook openstaan voor de geschenken van anderen.

3. De wet van oorzaak en gevolg

Elke keer dat ik een keuze maak, zal ik mezelf twee vragen stellen:

  • Wat zijn de consequenties van deze keuze?
  • Zal deze keuze mij en degenen die erdoor beïnvloed worden voldoening en geluk brengen?

Dan zal ik mijn hart om raad vragen en me laten leiden door haar boodschap

4. De wet van de minste weerstand

Vandaag zal ik de mensen, situaties, omstandigheden en gebeurtenissen accepteren zoals ze zich voordoen. Ik zal open blijven staan voor alle standpunten en niet star vasthouden aan één ervan.

5. De wet van intentie en wens

Ik zal een lijst maken van al mijn wensen en deze elke dag bekijken. Ik zal vertrouwen dat als de zaken voor mij niet goed lijken te gaan, daar een reden voor is, en dat het kosmische stelsel een bedoeling heeft die veel weidser is dan datgene dat ik zelf had bedacht.

6. De wet van het afstand nemen (ongehechtheid)

Vandaag zal ik mezelf en de mensen om me heen de vrijheid geven te zijn zoals ze zijn. Ik zal onzekerheid beschouwen als een essentieel onderdeel van mijn ervaringen. Onzekerheid is de vruchtbare grond van pure creativiteit en vrijheid. Door onzekerheid te accepteren, zullen oplossingen spontaan volgen uit het probleem, uit de verwarring, wanorde en chaos. Als ik in dit veld stap zal ik het plezier, het avontuur, de magie en het mysterie van het leven leren kennen.

 

7. De wet van het Dharma (het doel van het leven)

Ik zal aandacht besteden aan de ziel in mij die zowel mijn lichaam als mijn geest leven geeft. Ik zal een lijst maken van mijn unieke talenten. Dan zal ik alle dingen opschrijven die ik graag doe terwijl ik mijn talenten gebruik. Als ik mijn unieke talenten gebruik ten dienste van de mensheid, raak ik mijn gevoel voor tijd kwijt en creëer ik weelde in mijn leven en in het leven van anderen.

Ik zal mezelf elke dag vragen: ‘Hoe kan ik van dienst zijn?’, en ‘Hoe kan ik helpen?’

De antwoorden op deze vragen zullen me in staat stellen mijn medemensen met liefde te helpen en van dienst te zijn.

 

Natuurlijke volgorde

 

Er is een natuurlijke volgorde om de zeven spirituele wetten in het dagelijks leven toe te passen:

1) de wet van pure potentialiteit

Kan je ondergaan door stilte, meditatie, eenwording met de natuur en geen oordeel vellen.

Ze wordt geactiveerd door:

2) de wet van het geven

Het principe is: Leren geven wat je zelf graag wil hebben. Als je naar liefde, waardering en genegenheid verlangt, leer dan liefde, waardering en genegenheid te geven. Door het toepassen van de wet van het geven activeer je

3) de wet van het karma

Je zorgt voor een goed karma, en een goed karma maakt alles in het leven gemakkelijk. Je merkt dat je niet vreselijk veel moeite hoeft te doen om je wensen te vervullen, en dat leidt automatisch tot het begrijpen van:

4) de wet van de minste weerstand

Als alles gemakkelijk en zonder moeite gaat, en je wensen steeds in vervulling gaan, begin je vanzelf de volgende wet te begrijpen:

5) de wet van intentie en wens

Het moeiteloos vervullen van je wensen maakt het gemakkelijk voor je om de volgende wet in praktijk te brengen:

6) de wet van het afstand nemen

Ten slotte, als je alle bovengenoemde wetten begint te begrijpen, ga je je concentreren op het ware doel in je leven, en dat brengt je bij

7) de wet van het dharma

Door deze wet toe te passen, door je unieke talenten tot uiting te brengen en de behoeften van je medemensen te vervullen, begin je te creëren wat je wil, wanneer je wil. Je wordt onbekommerd en vrolijk, en je leven wordt een uiting van grenzeloze liefde.

Wij zijn reizigers op een kosmische tocht, kosmisch stof dat in de dwarrelwinden en maalstromen van de oneindigheid wervelt en danst. Het leven is eeuwig, maar de vormen die het leven aanneemt zijn voorbijgaand, vluchtig, vergankelijk.


Tantra, het allerhoogste inzicht, door Osho

Reinventing Organisations, door Frederic Laloux

Weinig is bekend over de Indiase mysticus Tilopa uit
de 10e eeuw, behalve dat zijn mystieke inzicht in tantra
deze tien eeuwen overleefd heeft in de vorm van zijn
Lied van Mahamudra.
En wat maakt dit commentaar op het klassieke Lied van
Mahamudra zo fascinerend dat we hier de elfde druk
aanbieden? Dat het tussen de talloze boeken over tantra
is als een duizendbladige lotusbloem. Het behandelt de
fascinerende Tibetaans-Boeddhistische praktijk van tantra: acceptatie van 'wat is'. Osho's beheerst de unieke kunst deze haast abstracte duizend jaar oude leer te vertalen naar de herkenbare werkelijkheid van ons hedendaagse leven. Haast wetenschappelijk nauwkeurig gaat hij te werk als hij Tilopa's tantramethoden omzet naar in de praktijk werkzame bewustzijnsoefeningen. Hierdoor wordt deze tekst niet alleen heel goed leesbaar, maar nodigen de oefeningen daarnaast uit tot een eigen ervaring van 'acceptatie van dat wat is.'
'Dat wat ervaring overstijgt kan niet worden gezegd,
maar Osho ontvouwt de bladeren van een schitterende lotus vol parelende gelukzaligheden. Hij is de revolutionair van de oneindigheid, in deze toespraken over Tilopa's Lied van Mahamudra. In iedere klank is het licht, in elke frase de melodie van de verlichting.´
- Dick Sinnige

Moderne organisaties lijken vast te zitten in een verouderd stelsel. Werknemers raken gedemotiveerd, ondernemers zoeken naar een ander soort management, vertrouwde modellen schieten tekort. Kunnen we op die manier eigenlijk nog wel verder? Reinventing Organizations biedt een antwoord. Het boek laat zien hoe we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Daarin dragen belangrijke doorbraken bij aan een diepere voldoening voor management, medewerkers en klanten. Hoe breng je je eigen authenticiteit terug in je werk? Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn? Wat kun je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken? Met een veelvoud aan praktijkvoorbeelden en inspirerende getuigenissen biedt Reinventing Organizations een venster op de organisatie van de toekomst. Dit boek is een aanrader voor wie nieuwe manieren van werken en leven wil begrijpen en combineren. Een theoretische en praktische handleiding voor wie de kracht van vrijheid, vertrouwen en wendbaarheid optimaal wil benutten.Er zijn inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht van de Engelstalige versie en het boek is verschenen in vijftien talen. Frederic Laloux is consultant en adviseert organisaties en managers die op zoek zijn naar een fundamenteel andere managementaanpak. 


Slik je dat?

'Wat je niet mag weten over je eten’, die ondertitel geeft precies aan waarover het boek gaat. Levensmiddelen verwerkende bedrijven, telers en kwekers doen allerlei zaken met eten om de winstgevendheid te vergroten, om het uiterlijk te verbeteren en om de smaak te laten aansluiten bij het grote publiek. Het eerste deel van dit boek beschrijft hoe de industriële voedselproductie werkt. Wat doen ze en wat zijn de gevolgen. Het tweede deel vertelt wat onderzoek naar de wezenlijke kenmerken van producten heeft opgeleverd. Doordat een zoete smaak mensen stimuleert om meer van hetzelfde te willen – waardoor producenten meer verkopen – is het gebruik en verbeteren van suikervervangers onzinnig. Suiker is slecht voor de mens en de alternatieven zijn niet beter. De moraal is, ontwen je om van zoetheid te houden. De Britse auteur is een bekroond onderzoeksjournaliste en zeer deskundig. Iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding vindt in dit boek veel interessants en nog meer redenen om onbewerkt voedsel te kopen. Met bronnen.

Welke boeken hebben jou verrijkt? Waarom?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.