Leela (Harish Johari)

"Leela: The Game of Self-Knowledge" is een diepgaand werk van de Indiase spirituele leraar en kunstenaar Harish Johari. Het boek is een gids voor het spelen van een oud Indiaas spel genaamd "Leela", wat "spel" of "goddelijke sport" betekent. Dit spirituele bordspel, vergelijkbaar met het westerse "slangen en ladders", is ontworpen om spelers te helpen bij het ontdekken van zichzelf en het begrijpen van de kosmische wetten die hun leven beïnvloeden. Elk vakje op het bord vertegenwoordigt een specifieke levensles of spirituele waarheid, en het spel is bedoeld als een middel voor zelfonderzoek en spirituele groei.

Belangrijkste Ideeën en Thema's

 1. Zelfkennis door Spel: Leela is niet zomaar een bordspel, maar een instrument voor diepgaande zelfkennis en introspectie. Het spel reflecteert de reis van de ziel door verschillende stadia van bewustzijn en spirituele ontwikkeling.
 2. Symboliek en Betekenis: Elk vakje op het bord en elke stap in het spel is rijk aan symboliek en heeft een specifieke spirituele betekenis. Het spel leidt de speler door de lagen van het bewustzijn en de verschillende levenslessen.
 3. Karma en Reïncarnatie: Leela behandelt fundamentele concepten zoals karma (de wet van oorzaak en gevolg) en reïncarnatie (de cyclus van wedergeboorte), die centraal staan in de Indiase filosofie.
 4. Universele Waarheden: Het spel en de bijbehorende uitleg in het boek onthullen universele waarheden en kosmische wetten die van toepassing zijn op alle aspecten van het leven en het spirituele pad.
 5. Meditatieve Reis: Leela wordt gepresenteerd als een meditatieve en contemplatieve praktijk, waarbij het spelen van het spel een manier is om te mediteren over het leven en het bestaan.

Kort Overzicht van de Auteur

Harish Johari was een gerespecteerde Indiase auteur, kunstenaar, muzikant, en tantrisch leraar. Hij was een veelzijdige leraar die bekend stond om zijn werk op het gebied van ayurveda, tantra, en het gebruik van heilige geluiden. Johari combineerde traditionele Indiase wijsheid met een moderne benadering om complexe spirituele concepten toegankelijk te maken voor een wereldwijd publiek. Zijn werken, waaronder "Leela", zijn gericht op het bevorderen van zelfkennis, healing en spirituele ontwikkeling.

Vijf Belangrijke Citaten en Hun Betekenis

 1. "Leela is the play of the cosmos, the sport of the gods."

  • Dit citaat benadrukt de kosmische en goddelijke aard van het leven als een spel. Het herinnert ons eraan dat het leven zelf een vorm van goddelijke expressie en spel is, vol betekenis en doel.
 2. "Every throw of the dice, every move on the board, reflects the interplay of karma and divine will."

  • Dit citaat legt uit hoe elk aspect van het spel Leela, net als het leven, een weerspiegeling is van de interactie tussen persoonlijke acties (karma) en de grotere kosmische orde (goddelijke wil).
 3. "To play Leela is to embark on a journey of self-discovery and spiritual awakening."

  • Johari benadrukt hier dat het spelen van Leela niet alleen een spel is, maar een diepgaande reis naar zelfontdekking en spirituele ontwaking.
 4. "In Leela, as in life, progress is determined by both effort and grace."

  • Dit citaat onderstreept het belang van zowel persoonlijke inspanning als goddelijke genade in het bereiken van vooruitgang, zowel in het spel als in het leven.
 5. "The snakes and ladders of Leela symbolize the highs and lows of the spiritual path."

  • Johari gebruikt de metaforen van slangen en ladders om de opwaartse en neerwaartse bewegingen in ons spirituele leven te beschrijven, benadrukkend dat elke ervaring, goed of slecht, een onderdeel is van onze groei.

Belang voor Persoonlijke Ontwikkeling

"Leela: The Game of Self-Knowledge" biedt een unieke en speelse benadering van persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Door het spel te spelen, krijgen individuen de kans om diepere inzichten te verkrijgen in hun eigen leven en de universele waarheden die hun bestaan vormgeven. Het boek en het spel moedigen aan tot introspectie, meditatie en het begrijpen van de kosmische wetten zoals karma en reïncarnatie. Deze inzichten kunnen helpen bij het navigeren door de uitdagingen van het leven en het bevorderen van een gevoel van innerlijke vrede en zelfrealisatie. Harish Johari's werk inspireert ons om het leven te zien als een heilig spel, waarin elke ervaring een kans biedt voor groei en verlichting.