Wat zijn onze échte behoeften en hoe gaan Levenskunstenaars daar mee om?

 

1. Zinvolle bijdrages

Hier is de kernvraag natuurlijk: WAT is zinvol?  WAT is betekenisvol?
Geen enkel antwoord zal je voldoening geven, als je eigen ERVARING daar niet bij betrokken is.
Dus: wat ervaar JIJ als zinvol?
Deze subjectiviteit, deze individualiteit is de sleutel tot het geluk én tot een conviviale samenleving: dat is een samenleving waarin iedereen bijdraagt vanuit zijn uniekheid tot het gemeenschappelijk welzijn.
Iedereen kan in deze grote wereld vol mogelijkheden en noden wel IETS vinden dat hij/zij zinvol vindt en waarmee hij aan de slag wil om de wereld een beetje mooier te maken. 

En dit brengt ons bij de tweede hamvraag: WAT is jouw BIJDRAGE, en WANNEER ben je daarmee TEVREDEN?
Merk op dat er tussen haakjes bijstaat dat je bijdrage door de maatschappij gevaloriseerd dient te worden, en hier wringt vaak het schoentjes, om verschillende redenen:

  • je doet een knappe bijdrage, maar die wordt door niemand gevaloriseerd. Waarom ziet niemand jouw mooie bijdrage? Hoe kan je beter naar buiten treden? Hoe ziet een goede valorisatie er voor jou uit? Is dat een hoog loon? Gelukkige mensen rond je heen? Een meetbare verbetering? Op welk vlak?...
  • je doet een knappe bijdrage, maar die wordt te weinig mensen gevaloriseerd. WIE moet er jou valoriseren, alvorens je gelukkig bent? HOEVEEL valorisatie verlang je en in welke vorm: geld, aandacht, complimentjes, erkenning, reputatie...?
  • je doet een knappe bijdrage, die mensen waarderen, maar je VOELT je niet gevaloriseerd. Hoe kan je dat GEVOEL VERANDEREN?
  • je doet een middelmatige bijdrage, en je bent daar ZELF doorgaans NIET TEVREDEN mee. Wanneer zul je je wél tevreden voelen?
  •  je doet een middelmatige bijdrage, en die kost jou zoveel energie, dat er onvoldoende ruimte is voor verbetering: JE ZIT VAST. Hoe geraak je verder?
  • je levert een ondermaatse bijdrage, en je hebt onvoldoende middelen om te groeien. Er is vanalles dat je TEGENHOUDT, en dat je eerst moet oplossen!
    HOE kan je OPTIMAAL GEZIEN WORDEN en MEER DAN VOLDOENDE GEVALORISEERD worden?

    De antwoorden kan je vinden in de oefening met Life Maps.  
    Mocht je er alleen niet uit geraken, dan kan je contact opnemen voor een meer interactieve workshop.

Een job die bij je past

De initiatienemers van deze website zijn leerkrachten. Fabienne  geeft yoga, dans, stembevrijding... op haar unieke energetische manier. Daarnaast is ze ook actief met Devi- en Lomi-Lomi-massage.
Garsett geeft naast Nederlands en Engels ook Leela (Vedisch spel van zelfkennis) en 'Levenskunst' in het algemeen. Een sessie kan bestaan uit een natuurwandeling met bevrijdende dialoog of een introductie tot het Vedische spel Leela


2. Gezond eten en drinken 

Het is volgens ons zeker de moeite om te gaan winkelen in de natuurvoedingswinkels. 
Meer dan 80% van het eten in de gewone supermarkten is immers dood: er zit geen energie meer in door alle verwerkingsprocessen en houdbaarheidsverlengers. 
En dan spreken we nog niet over alle toxische toevoegingen, zoals smaakstoffen, geurstoffen, verdelgingsmiddelen, angstvergiften, residu's van meststoffen en andere toxines. Eet daarom zo 'levend voedsel': verse groenten en fruit, zo 'natuurlijk' mogelijk, d.w.z. van bio(dynamische)-kwaliteit. 
Je kent wellicht een goede natuurvoedingswinkel of -supermarkt in jouw omgeving:

  • Bioplanet
  • Bioshop
  • Het Natuurhuis
  • Origin'o
    ...
    Gelukkig bieden ook de traditionele supermarkten een groeiend assortiment bio-groenten en -fruit.


Wat is een CSA-boerderij?

Community Supported Agriculture betekent ‘landbouw gedragen door de gemeenschap’. Het draait eigenlijk allemaal om een win-win situatie voor de boer en de consument en steunt op enkele basisprincipes.

De consument betaalt aan het begin van het jaar een vaste bijdrage. Hij betaalt niet zozeer voor zijn groenten en fruit, maar koopt eigenlijk een aandeel in de boerderij. Zo krijgt hij verse producten, maar ook inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Hij draagt bij om de verwerkingskosten te dragen en de boer inkomenszekerheid te geven. Zo deelt de klant ook in het risico van bijvoorbeeld een slechte oogst door weersomstandigheden.

In ruil daarvoor doet de boer al het werk op het veld zorgt hij ervoor dat alles op een ecologisch verantwoorde manier gebeurt. Meestal zijn CSA boerderijen ook bio-gecertificeerd. Het bedrijf creëert ook ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, hoevefeesten of meewerkdagen. De klant en de landbouwer bouwen zo aan hun eigen lokale gemeenschap.


Wat is een 
Buurderij?
Een Buurderij is een plaats waar lokale boeren hun producten aanbieden. Alle buren, consumenten en geïnteresseerden kunnen een aantal dagen op voorhand online bestellen en deze bestelling vervolgens afhalen in de Buurderij. Zo komt iedereen dan wekelijks samen in de Buurderij. De lokale boeren en producenten bepalen zelf hun prijzen, zodat zij een prijs krijgen die goed is voor hen en ook voor de lokale economie. 

Waar vind ik goede natuurvoedingsrestaurants?
In elke provincie vind je er wel een handvol. Enkele tips:

  • Avalon, Gent: een biologisch, vegetarisch restaurant die volledig plantaardig kookt. Gelegen aan het Gravensteen. Gezonde natuurvoeding, seizoensgebonden en lokale oorsprong, dat is waar Avalon voor staat.
  • Lekker GEC is een bio-vegetarisch restaurant, in het hart van Gent. 

  • Simone's Kitchen, Antwerpen is de place to be voor wie houdt van redelijke geprijsde top-natuurvoeding in Antwerpen. Simone is een sympathieke Californische chef die thuis is in heel veel verschillende kookstijlen en ze slaagt er in om je altijd te verrassen met lekkere gerechten die je helemaal terug in evenwicht brengen.


Wat zijn Samentuinen?
Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. Velt bedacht het idee 'samentuinen' en ondersteunt sinds 2006 al meer dan tachtig samentuinen.
Enkele voordelen: naast het sociaal contact leer je ontzettend veel en kan je vaak naar huis met een lekkere ruiker bloemen of gezonde groenten en fruit.

Groothandels bio-groenten en -fruit
Vlaanderen heeft enkele groothandels gespecialiseerd in verse biovoeding:

  • bij Biofresh (Berkenhoekstraat 20, 2861 O.L.V.-Waver) kan je terecht als winkel, boerderijverkooppunt, restaurant, bedrijf, school, … voor al  je biologische voedingsproducten. Dit gaat voornamelijk om dagverse groenten en fruit, zuivel, kaas, vegetarische producten, wijn, noten en zaden, koffie en thee, gedroogde vruchten,… Diepvries en niet-voeding (ecologische huishoudproducten, cosmetica, toiletpapier, …. ) maken ook deel uit van het assortiment.
  • Ook Vajra (Brusselsesteenweg 330 - blok 5, 3090 Overijse) is een groothandel met een aanbod van meer dan 2500 producten: een volledig gamma voor natuurvoedingwinkels, kruidenwinkels, restaurants, scholen en biologische markt-deelnemers.


Waar naartoe voor zelfpluk?

Wie graag de handen uit de mouwen steekt en zelf zijn groenten en fruit wil oogsten, kan langsgaan bij een zelfplukboerderij. Daarbij ga je geen engagement aan zoals bij een CSA- of zelfoogstboerderij. Je bezoek is geheel vrijblijvend, en je betaalt elke keer gewoon wat je mee naar huis neemt. Vaak is er een hoevewinkel, maar in plaats van je groenten en fruit uit het rek te kiezen, moet je ze eerst uit de grond halen of plukken van struiken en bomen. Om je daarbij te helpen, zijn er bordjes met info en aanwijzingen.

Daarenboven worden tijdens het oogstseizoen op fruitbedrijven speciale plukdagen georganiseerd, ook bij tuinders die normaal niet aan zelfpluk doen. Na al dat hard labeur geniet je van een glaasje vers sap op een gezellig terras. Vaak is er kinderanimatie en soms live muziek. 

Limburg
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen

3. Gezond bouwen en wonen

Je woning is als een derde huid:
- de eerste huid is je fysieke huid
- de tweede huid is je kleding: je wil dat die comfortabel zit, en je houdt van natuurlijke stoffen die ademen
- je derde huid is je huis: ook daar wil je geen giftige stoffen, comfort en natuurlijke materialen die ademen.

Ecomat

Ecomat presenteert je een selectie van natuurlijke en eerlijke materialen voor je woning, je huis & thuis
Op hun website vind je ook een kennisbank met heel wat nuttige informatie: www.ecomat.be

 

Wolf Jordan

Wens je te schilderen, te decoreren, te restaureren, te pleisteren of gewoon op een andere manier creatief te zijn? En wil je dat doen met gevoel voor zowel schoonheid als kwaliteit? Met professioneel materiaal? En als het even kan ook nog met aandacht voor het milieu?

Bij Wolf Jordan vind je: Aquamarijn natuurverf, klassieke lijnolieverven, moderne lijnolieverven, Calcatex kalkverf, kalei en kalkpleister, tadelakt, oliën en boenwassen, pigmenten en grondstoffen, ...: www.wolfjordan.be


Woonder

Zoek je fysieke hulp bij het bouwen? Woonder cvba is een coöperatie voor natuurlijk bouwen die aspirant bouwers heel wat aanbiedt: je kan er workshops volgen, maar ook typische gereedschappen huren, en natuurlijke bouwmaterialen kopen zoals strobalen en kalkhennep.

Zoek je een aannemer die je project in handen neemt? Bouw je zelf, maar wil je wat ondersteuning? Contacteer Woonder en haar partners:

  • Aardig Gedacht
  • De Groene Goeste
  • Eco Home Systems
  • Ecoverbo
  • Helemaal Helder
  • Het Leemniscaat
  • Hota
  • Huismus
  • Jamabo
  • Leemstuc
  • Lucas De Smedt
  • Mardi’s
  • Natural Cocooning

www.woonderbouw.be

Ecobouwers en partners

Bond Beter Leefmilieu coördineert Ecobouwers, maar werkt sinds jaren samen met tal van partners als VIBE (Vlaams Instituut voor Bio- Ecologisch Bouwen en Wonen), Pixii (voorheen Passiefhuis Platform vzw), Dialoog vzw (kenniscentrum voor duurzaam bouwen en wonen), ABLLO vzw (Actiecomité tot beveiliging van het leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland), BAS Bouwen, provinciale steunpunten Duurzaam Bouwen en Wonen en de MilieuAdviesWinkel

Wat vind je op Ecobouwers?

  • Forum: Zoek bouwadvies in meer dan 10.000 discussies op het forum en deel je ervaringen met anderen.
  • Energiezuinige woningen: Laat je inspireren door de foto’s en technische fiches van energiezuinige woningen. Je ziet ook welke bouwprofessionals meewerkten aan de woningen. 
  • Zelf duurzaam bouwen: leuke artikels barstensvol tips om duurzaam en energiezuinig te bouwen en bepaalde technieken van naaldje tot draadje uit gepluisd. 
  • Bouwprofessionals: Zoek je aannemer of architect tussen de meer dan 800 bouwprofessionals op ecobouwers.be die hun vakkennis bewezen hebben en onafhankelijk aangeprezen worden door onze Ecobouwers-bouwheren.
  • Ecobouwers opendeur: ieder najaar openen energiezuinige woningen hun deuren. Duurzame bouwheren leiden je rond in hun woning van de toekomst.

4. Goede relaties

Associëren met gelijkgezinden in een ecosysteem van elkaar versterkende partners, hoe doe je dat?

Na 10 edities van het Body & Soul-festival te hebben georganiseerd zijn wij als 'energiegevoeligen' op zoek naar een community die bij ons past, verhuisd naar het Franse dorpje Rennes-les-Bains. Zie www.healing-earth.org
Als initiatiefnemers van EcoVilla Essen blijven wij ook betrokken bij het netwerk van vrienden in Vlaanderen en Nederland. 

5. Goede communicatie- en transport(tools)

In het landelijke Rennes-les-Bains is het nuttig om te beschikken over een auto, ook al gebruiken we die veel minder dan in België. Fietsen is helaas ook een stuk minder, omdat het hier heuvelachtig is. 
We hebben ons dan ook minder ingesteld op het in huis halen van materiële goederen, en gaan donderdag en zondag naar lokale markten.
Een beetje plannen en je kan in de nabijgelegen stadjes Limoux en Quillan terecht voor 95% van alles wat je nodig hebt.
En omdat we