10 Geneeskrachtige kruiden

1. Kurkuma

Kurkuma (geelwortel, koenjit) is een heus wondermiddel.

Het zuivert je lever en is daardoor een detoxer. Ook brengt het je stofwisseling in balans. Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine, die ontstekingsremmend werkt.

Kurkuma is een antioxidant (neutraliseert vrije radicalen) en geeft de enzymen in je lichaam een boost om hun werk te doen, zoals het bestrijden van (chronische) ziektes en het vertragen van het verouderingsproces.

In veel gevallen kan kurkuma zijn krachten meten met synthetische ontstekingsremmende medicatie. Het kan daarmee helpen bij het voorkomen van artritis, hart- en vaatziekten en kanker.

Kankercellen/tumoren kunnen volgens onderzoek binnen 24 uur worden vernietigd door het toedienen van een dosis kurkuma.

In India, waar kurkuma een hoofdbestanddeel is van de curry’s (het geeft de curry een gele kleur), komen bepaalde soorten kanker 10 keer minder voor dan in de Verenigde Staten. Het gaat dan om darm-, borst-, prostaat- en longkanker. Prostaatkanker is zelfs zeldzaam in India.

De specerij is ook zeer goed voor je hersenen. Het zou de ziekte van Alzheimer kunnen bestrijden.

2. Peterselie

De gezondste variant van peterselie is de bladpeterselie, ook wel platte peterselie genoemd.

Peterselie bevat grote hoeveelheden antioxidanten en zit boordevol vitaminen (A, C), mineralen zoals kalium, foliumzuur en vezels. Deze vezels verlagen je cholesterol en voorkomen constipatie.

Peterselie is goed voor je hart en bloedvaten. Je voelt je vitaler door het eten van peterselie en beschermt jezelf tegen ziekten.

Peterselie kauwen geeft bovendien een frisse adem.

3. Kaneel

Kaneel is erg goed voor de darmen. Het werkt krampstillend.

Kaneel stimuleert de vetverbranding. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en vertraagt de afbraak van koolhydraten in het lichaam.

Met name voor mensen met overgewicht, obesitas en diabetes is dit zeer gunstig. Bij patiënten kan de bloedsuikerspiegel wel met 10-30% dalen.

De specerij is ook goed voor je spieren omdat het helpt bij het aanmaken van eiwitten. Daardoor heb je minder last van stijfheid in de spieren.

Kaneel is een krachtig antioxidant die ontstekingen kan remmen.

Ook bestrijdt het bacteriën die een urineweginfectie kunnen veroorzaken, en bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf en tandvleesontsteking.

4. Gember

Gember is, net als veel andere kruiden en specerijen uit dit rijtje, goed voor je maag; je spijsvertering en vetverbranding worden geoptimaliseerd en het werkt helend in het geval van darmkanker.

Het werkt uitstekend tegen misselijkheid, bijvoorbeeld in het geval van wagenziekte, chemotherapie of zwangerschap.

Niet alleen misselijkheid maar verschillende soorten pijn kunnen door gember bestreden worden door diens ontstekingsremmende eigenschap. Denk aan spierpijn en artrose.

Gember helpt ook om virussen en schimmels tegen te gaan.

5. Thaise basilicum

Er zijn veel verschillende soorten basilicum. De meest gezonde is de ‘holy basil’ (de heilige basilicum) ofwel Thaise basilicum, die in Zuid-Oost Azië in veel gerechten wordt gebruikt.

Dit is dus niet dezelfde soort die je in de supermarkt meestal tegenkomt; dat is de zoete basilicum.

Holy basilicum bevat veel vitaminen zoals vitamine A, C en K (kalium), en mineralen als ijzer, mangaan en magnesium.

Flavonoïden in deze basilicum vertragen het verouderingsproces door de cellen te beschermen.

Thaise basilicum werkt ook goed tegen verstopping en hoofdpijn.

Thaise basilicum houdt je stresshormonen in balans waardoor het goed werkt bij stress, angsten en bijnieruitputting.

Het is heilzaam bij schildklierproblemen, acné en haaruitval.

Holy basilicum bestrijdt ook een overgroei aan bacteriën, gisten en schimmels.

6. Oregano

Oregano is een sterke antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen komen vrij iedere keer dat je lichaam voeding afbreekt en ze versnellen het verouderingsproces.

7. Rozemarijn

Het actieve ingrediënt in rozemarijn werkt weldadig op je luchtwegen, bijvoorbeeld als je last hebt van een verstopte neus of allergie.

Het is een ontstekingsremmend kruid en ook weer zo’n natuurlijk medicijn tegen kanker.

Met name op het gebied van borstkanker zijn er met behulp van rozemarijn verbazingwekkende resultaten geboekt. Zo konden borstkankercellen met rozemarijn-extract zo gemanipuleerd worden dat de kankercellen zich niet meer konden delen.

Het verbetert je geheugen en je humeur, werkt goed tegen migraine en is goed voor je darmflora.

Als je rozemarijn toevoegt aan rundvlees voordat je het gaat braden of grillen, beschermt het je tegen chemische stoffen genaamd heterocyclische aminesdie vrijkomen bij hoge temperaturen.

8. Salie

‘Salvia’ is de Latijnse naam voor salie en dit betekent: geneeskruid.

Salie staat erom bekend dat het je hersenfuncties kan verbeteren. Mensen met Alzheimer kunnen hier baat bij hebben maar als je deze ziekte niet hebt is salie natuurlijk ook goed voor onder andere het geheugen.

Salie werkt ook preventief als het gaat om ziektes. Het bevat anti-verouderingsenzymen die schade aan je cellen tegengaan.

Salie werd al in de Middeleeuwen ingezet als remedie tegen allerlei kwalen zoals nierfalen, longontsteking en menstruatieklachten.

Salie in de thee werkt verlichtend voor je keel en luchtwegen.

9. Tijm

Tijm werd al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt als middel tegen verschillende aandoeningen zoals gewrichtsproblemen, hoofdpijn en gezwellen.

Het kruid is bekend van de tijmsiroop en heeft inderdaad een weldadige werking op de keel.

Tijm bevat werkzame bestanddelen die het celmembraan beschermen. Celmembraan is de wand om de cel heen die de cel beschermt tegen indringers.

Zo helpt tijm je om er jonger uit te blijven zien en je energieker te voelen, zowel fysiek als mentaal.

Wilde tijm heeft een genezende werking op de geslachtsorganen van zowel mannen als vrouwen.

Tijm werkt antibacterieel, bloedzuiverend en is goed voor de spijsvertering.

10. Saffraan

Saffraan zit barstensvol vitaminen en ook mineralen zoals mangaan, ijzer, fosfor, magnesium en koper.

Het werkt kalmerend voor de zenuwen. Dit prijzige kruid wordt wel ‘het nieuwe antidepressivum’ genoemd.

Saffraan is lustopwekkend en stimuleert de hersenfuncties zoals het geheugen en het leervermogen.

Saffraan is een anticarcinogeen; een bestrijder van kanker.

Saffraan laat het bloed soepeler stromen, werkt goed voor je gal en kalmeert de baarmoeder in geval van (menstruatie)pijn.

Tot slot

Als je wilt profiteren van alle gezondheidsvoordelen van bovenstaande kruiden en specerijen, koop deze dan vers en biologisch.

Gedroogde kruiden en specerijen hebben ook effect maar wij adviseren toch om liefst voor versheid te gaan; de voedingsstoffen zijn dan het meest actief en dit is ook lekkerder en leuker om mee te werken.

Verdeel de kruiden en specerijen over de dag, dus niet allemaal in de avondmaaltijd; dan heeft je lichaam de tijd om ze te verwerken.

Probeer de verschillende kruiden en specerijen uit in diverse gerechten en vind zo jouw ideale toepassingen. Als je er ééntje niet lekker vindt smaken, kijk dan of je de smaak kunt verdoezelen met andere voeding met een uitgesproken dominante smaak.

Bewaar de kruiden en specerijen op een koele en droge plek in een luchtdicht zakje of bakje.

Kurkuma, wondermiddel tegen kanker?

Al zo’n 2000 jaar wordt peterselie ingezet bij allerlei kwalen en wist men dat het het immuunsysteem versterkt.

Vanwege haar antivirale werking wordt kaneel vaak gebruikt in thee om zo reuma en griep tegen te gaan.

Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

Groene en paarse Thaise basilicum. De blaadjes zijn puntig in tegenstelling tot de zoete basilicum. 

Aristoteles meldde dat schildpadden die een slang verzwolgen onmiddellijk oregano moesten eten om niet dood te gaan. Zodoende werd oregano ook door mensen als ontgifter ingenomen.

Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop, versterkt de zenuwen, is antiseptisch en windverdrijvend.

In de middeleeuwen werd salie door kloosterorden over de rest van Europa verspreid en vond je haar in elke kruidentuin.

Tijm bevat etherische olie met als belangrijkste bestanddelen: thymol, carvacrol en terpenen. Deze stoffen zorgen voor de stimulering van de spijsvertering (vetten en moeilijk verteerbare maaltijden zijn zo beter te verteren en het verminderd een opgeblazen gevoel en krampen). Ze hebben ook een antiseptisch (ziektekiemwerend) en kalmerend effect. Thymol wordt in ziekenhuizen ook vaak gebruikt in ontsmettingsmiddelen en mondspoelingen.

Saffraan zijn de stampertjes van de saffraankrokus. Het stimuleert de hersenfuncties waardoor je geheugen verbetert en je over een groter leervermogen beschikt. Er zijn 160.000 krokusbloemen nodig om een kilo saffraanpoeder te maken!