Voetreflexologie
Begin en sluit een behandelsessie af met één van de volgende ontspanningstechnieken:
Ontspanning 1:
Masseer zachtjes de wreef en de onderkant van de voeten van de patiënt, één voor één, met uw handen. Ga hier ongeveer 1/2 tot 1 minuut mee door. Dit creëert een aangenaam warmtegevoel.
Ontspanning 2:
Masseer gedurende 1/2 tot 1 minuut zachtjes de randen (zijden) van elke voet met beide handen, zoals hieronder afgebeeld:
Dit is vooral aangewezen nadat er aan de wervelkolom is gewerkt.
Ontspanning 3:
Masseer gedurende 1/2 tot 1 minuut zachtjes de zijkanten van beide enkelgewrichten met beide handen, zoals hieronder afgebeeld:
Dit is vooral aangewezen nadat er aan het bekkengebied is gewerkt.
Ontspanning 4:
Draai gedurende 1/2 tot 1 minuut zachtjes elk enkelgewricht, met de klok mee en tegen de klok in, zoals hieronder afgebeeld:
Ontspanning 5:
Draai gedurende 1/2 tot 1 minuut zachtjes de grote teen met de klok mee en tegen de klok in, zoals hieronder afgebeeld:
Dit is vooral nuttig nadat er aan de hoofdreflexen op de grote teen is gewerkt.
Deze ontspanningstechnieken kunnen ook om de paar minuten worden toegepast na procedures met stimulatie (druk) om de patiënt comfortabel en ontspannen te houden en u wat rust te gunnen tussen de stimulatieperiodes in.
Met andere woorden, tijdens een behandelsessie moeten ontspanningstechnieken regelmatig worden afgewisseld met (tussen) stimulatietechnieken.
Algemene tips
> Leg patiënten goed uit wat reflexologie is en wat het beoogt te bereiken: Zeg bijvoorbeeld: "Reflexologie is de wetenschap van het drukken op specifieke punten op de voet die in verbinding staan met interne organen en klieren van het lichaam. Druk op deze punten ontspant spanning en helpt het lichaam zijn eigen evenwicht te herstellen."
> Zorg dat uw nagels kort zijn: Uw doel is om uw patiënt te helpen, niet om zijn huid te beschadigen met scherpe, lange nagels.
> Zorg voor een comfortabele houding voor de patiënt: Laat de patiënt zitten op een comfortabele stoel of liggen op een comfortabel bed. De hoogte van de stoel/bed moet zo zijn dat de voeten van de patiënt ongeveer op borsthoogte zijn wanneer u op een lage tafel zit. Zo hoeft u uw armen niet overmatig te strekken of voorover te buigen terwijl u aan zijn voeten werkt. Ondersteun zijn hoofd met een matig dik kussen zodat hij kan zien hoe zijn voeten worden behandeld. Dit helpt u ook om zijn gezichtsuitdrukkingen in de gaten te houden en voorkomt dat u onnodige pijn veroorzaakt door overmatige druk. Hoewel een zekere mate van pijn onvermijdelijk is, moet overmatige pijn worden vermeden omdat dit de patiënt gespannen maakt.
> Laat de patiënt zijn handen en armen niet in elkaar klemmen tijdens de behandeling: Vraag hem om zijn armen langs zijn lichaam te houden.
> Doe vóór aanvang van de behandeling een zorgvuldige inspectie van de voeten van uw patiënt: Let op temperatuur, huiddikte, bloedsomloop, eeltplekken, littekens, etc.
> Werk niet op eeltplekken, likdoorns, open wonden of spataders. Als deze belangrijke reflexgebieden bedekken, kunnen beter de handen worden gebruikt om alle organen te bereiken.
> Laat uw cliënt na de behandeling, indien mogelijk, 5-10 minuten rusten. Was vervolgens uw handen grondig met water en zeep om hygiënisch te werken voor uzelf en uw volgende cliënt.
> Noteer gevoelige zones. Deze gevoeligheid neemt doorgaans af naarmate de gezondheid verbetert. Onthoud dat gevoeligheid op een specifieke plek geen diagnose mogelijk maakt. Dit komt door:
-
- (a) Overlapping van organen in bepaalde lichaamsdelen.
-
- (b) Individuele anatomische verschillen in orgaanlokaties.
Gevoeligheid is niet per se een teken van ziekte, maar kan wijzen op congestie, stress of verhoogde belasting van een orgaan. Diagnoseer dus niet zelf!
> Sommige cliënten ontwikkelen na 3-6 behandelingen reacties als hoofdpijn, misselijkheid, kou, hoest of lichte koorts. Geen paniek! Dit zijn juist goede tekenen van een reinigingsproces. Adviseer rust en vasten met water. De klachten verdwijnen meestal binnen 1-2 dagen.
> Geef nooit zelfstandig adviezen over medicatie. Dit is wettelijk niet toegestaan, ook niet voor vitamines, mineralen, kruiden, weefselzouten of homeopathische middelen. Cliënten verwachten doorgaans geen recepten van reflexologen en komen vaak juist na falende medicatie. Als medicijnen konden genezen, waren ze wellicht niet bij u.
> Garandeer geen resultaten. Iedereen reageert verschillend op reflexzoneterapie, dus voorspellingen zijn onmogelijk. Laat astrologen voorspellingen doen, artsen kunnen dat niet eens garanderen. Waarom zou u, als reflexoloog, dan wel succes beloven? Wees verantwoordelijk en ethisch en wek geen valse hoop.
> Wees professioneel bij de behandeling van buitenstaanders. Kleed u netjes, zorg voor een rustige en hygiënische omgeving, wees punctueel en verwacht hetzelfde van uw cliënten. Zo wekt u vertrouwen en voelt de cliënt zich in bekwame handen.
> Werk niet met ernstig zieke cliënten. Zie hoofdstuk 1 voor uitleg. Deze cliënten behoren in het ziekenhuis. Reflexologie is geen alternatief voor urgente medische zorg.
> Blijf leren, lezen en onderzoek doen. Verbeter en vernieuw uw kennis en houd statistieken bij voor toekomstige analyse. Reflexologie is continu in ontwikkeling, dus blijf geïnformeerd door te studeren, experimenteren en oefenen. "Oefening baart kunst", maar perfect oefenen is nog beter! Het volgen van de juiste weg is essentieel. Wij moesten het pad zelf ontdekken, maar willen u deze beproevingen besparen.
Wat is het verschil tussen reflexologie en acupressuur?
Bij reflexologie liggen de triggerpunten voor verschillende organen naar men zegt op de onderkant van de voeten. Bij acupressuur liggen deze punten naar men zegt op veertien meridianen over het hele lichaam. Met andere woorden, bij reflexologie bevinden de te stimuleren punten zich alleen op de voetzolen, terwijl bij acupressuur deze punten over het hele lichaam verspreid liggen.