Voorbij de (denk)geest

Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of een lettergreep die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed. In sommige gevallen wordt hij herhaald en is hij bedoeld als een continue recitatie (chant).
Voor de herkomst van het woord mantra zijn er verschillende verklaringen. Volgens velen is het een combinatie van de Sanskrietse woorden manas (geest, in de betekenis van ons 'denken': onze 'worry-machine') en tra (bevrijding door beheersing van die geest). Zoals reeds verklaard is een mantra een reeks woorden, die samen een gedicht vormen, geladen met energie. Deze mantra's worden veelal gezongen tijdens meditaties, offerplechtigheden of trouwceremonies door de Pandits, Brahmana's en soortgelijke heiligen. In vroegere tijden zoals het 'satya-yuga' (de gouden tijd), duizenden jaren geleden konden brahmanen de mantra's op zo'n perfecte manier uitspreken, dat er direct een effect waarneembaar was. Maar dat wil niet zeggen dat mantra's oude begrippen zijn, die enkel effect hebben op de vroegere personen uit het verleden. Dagelijks groeit het aantal personen, dat zich naar een of andere vereniging wendt om daar over yoga te horen. Want het chanten van mantra's is een belangrijk onderdeel van yogabeoefening. Door mantra's te chanten zoals
OM GAM GANAPATAYE NAMAHA
of
OM NAMO BHAGAVATE VASUDEVAYA
of
AHAM PREMA (ik ben Liefde)
wordt de persoonlijkheid afgestemd op de ziel en daardoor gezuiverd van conditioneringen.

Hoewel het woord mantra uit het Sanskriet komt, worden in feite in alle religies vele, telkens verschillende, mantra's gebruikt voor verschillende doelen. Bijvoorbeeld om een status van trance of om geestelijke zuivering te bereiken, voor het verkrijgen van siddhi's (mystieke vermogens) of om de genade van God te verwerven.
Maar waarom zouden we in deze moderne tijd ook geen mantra's kunnen gebruiken om energie te sturen voor meer geduld, liefde, en gezondheid? 
Hierbij vind je enkele mooie voorbeelden en links naar CDs:

 

Healing Sound, door Fabienne Huygen
ook te koop bij iTunes en in de Webwinkel.

Sat Nam.