Flexibel denken


Flexibel denken is het vermogen om je gedachten en aanpak aan te passen wanneer je geconfronteerd wordt met nieuwe informatie, onverwachte omstandigheden, of veranderingen. Het stelt je in staat om creatief en open te blijven, oplossingen te vinden voor problemen en omdenken toe te passen. Omdenken, een concept dat populair is gemaakt door Berthold Gunster, draait om het ombuigen van problemen naar mogelijkheden.


Wat is Omdenken?

Omdenken betekent het transformeren van een probleem in een mogelijkheid. In plaats van vast te houden aan een bestaande aanpak, kijk je naar een situatie vanuit een ander perspectief en ontdek je nieuwe manieren om met uitdagingen om te gaan.

 

Voorbeelden van flexibel denken en Omdenken:

 1. Fileproblemen: In plaats van je te ergeren aan de file, gebruik je de tijd om naar een interessante podcast te luisteren of een audioboek te beluisteren. Zo maak je van de wachttijd een leerzame ervaring.

 2. Vertragingen op het vliegveld: In plaats van gefrustreerd te raken door vertragingen, zie je het als een kans om een goed boek te lezen of nieuwe mensen te ontmoeten.

 3. Gesloten deur: Als je voor een gesloten deur staat (letterlijk of figuurlijk), gebruik je de tijd om na te denken over andere ingangen of oplossingen die je nog niet hebt geprobeerd.

 4. Onverwachte kosten: In plaats van te klagen over onverwachte kosten, zie je het als een kans om je budgettering vaardigheden te verbeteren en te leren besparen op andere gebieden.

 5. Mislukt project: Als een project mislukt, bekijk het dan als een leerervaring en vraag jezelf af wat je hebt geleerd en hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

 6. Kritiek ontvangen: In plaats van kritiek persoonlijk op te vatten, zie het als waardevolle feedback die je helpt om je vaardigheden en prestaties te verbeteren.

 7. Weer een regenachtige dag: In plaats van te klagen over het weer, maak je een gezellige dag binnen met films, boeken, of hobby's die je al een tijd niet hebt beoefend.

 8. Afwijzing bij sollicitatie: In plaats van ontmoedigd te raken, gebruik je de ervaring om je sollicitatievaardigheden te verfijnen en je CV te verbeteren, en zie het als een kans om een nog beter passende baan te vinden.

 9. Gebroken apparatuur: In plaats van gefrustreerd te raken door gebroken apparatuur, gebruik je de kans om creatief te worden met andere middelen of oplossingen te vinden.

 10. Geen inspiratie voor creatief werk: Gebruik deze tijd om iets anders te doen dat je geest verfrist, zoals een wandeling maken, een andere hobby uitoefenen of met andere creatieve mensen praten.

 11. Verlies van een klant: In plaats van je zorgen te maken over het verlies, focus je op het verbeteren van je diensten en het aantrekken van nieuwe klanten.

 12. Misverstanden in communicatie: Gebruik misverstanden als een gelegenheid om je communicatievaardigheden te verbeteren en te leren hoe je duidelijker kunt zijn in je boodschappen.

 13. Verkeerde bestelling ontvangen: Zie het als een kans om iets nieuws te proberen dat je anders nooit zou hebben besteld. Misschien ontdek je een nieuwe favoriet.

 14. Technische storingen: Wanneer technologie je in de steek laat, gebruik de tijd om taken af te handelen die geen technologie vereisen, zoals brainstormen of plannen maken.

 15. Slechte recensies: In plaats van ontmoedigd te raken, gebruik je slechte recensies als constructieve feedback om je producten of diensten te verbeteren.

 16. Gebrek aan middelen: Gebruik je creativiteit om alternatieve oplossingen of bronnen te vinden die hetzelfde doel kunnen bereiken zonder extra kosten.

 17. Onverwachte veranderingen in plannen: Zie onverwachte veranderingen als een kans om spontaan te zijn en iets nieuws of anders te proberen dat je anders misschien niet zou hebben overwogen.

Hoe flexibel denken je helpt:

Flexibel denken en omdenken helpen je om te zien dat problemen vaak nieuwe kansen in vermomming zijn. Door deze aanpak te omarmen, kun je:

 • Stress verminderen: Omdat je leert situaties te accepteren zoals ze zijn en het beste ervan te maken.
 • Creatiever worden: Omdat je constant op zoek bent naar nieuwe manieren om met uitdagingen om te gaan.
 • Optimistischer zijn: Omdat je leert te zien dat elke situatie mogelijkheden biedt voor groei en verbetering.

Flexibel denken is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen en versterken door bewuste oefening en een open houding. Door regelmatig te oefenen, kun je beter omgaan met de uitdagingen van het leven en er zelfs positieve uitkomsten uit halen. Wat is een situatie waarin je recent flexibel hebt moeten denken, en wat heb je ervan geleerd?