Soundhealing met Wifty Fabienne

 

Ze komt ons statig tegemoet, bijna zwevend als een godin, en verwelkomt ons hartelijk. Fabienne Huygen heeft nog die nobele houding van toen ze bij het Ballet van Vlaanderendanste, waar directrice Jos Brabants haar destijds aanmoedigde om zich te verdiepen in yoga.

Dit werd voor haar een levensmissie en ook vandaag geeft ze nog yogales. Na haar actieve danscarrière startte ze een spiritueel centrum in Ekeren waar ze de energetische dimensie van klank en beweging deelde in allerlei groepswerk. Met workshops zoals Dans Jezelf baande ze de weg voor healing met bevrijdende lichaamsbewegingen in verbinding met de Aarde.

Via de klankconcerten van Michel Bouts en soundhealing-pioniers Michèle Averard en Nestor Kornblum herkende ze de werking van Tibetaanse klankschalen, sjamanentrom en monochord, en begon die te gebruiken in rituelen. Daarnaast werkte ze 10 jaar als massagetherapeute.

Ondanks haar klassieke zangopleiding is Fabienne steeds blijven zoeken naar de pure eenvoud van de oorsprongsenergie. Ze heeft o.a. de diephelende kracht van klank kunnen ervaren tijdens het baren van haar tweeling.

 

Wifty bezocht de prille vijftiger in haar privé-soundhealing-praktijk in Berchem.

Wifty: Fabienne, wat is het uitgangspunt van soundhealing?

Fabienne: “Alles is klank, alles is vibratie. Dat wordt duidelijk gesteld in zowel religie als wetenschap, van het in Genesis beschreven ‘en het woord is God’ — door de Hindoes Aum genoemd — tot de door quantumfysici beschreven structuur van het atoom, waarin electronen cirkelend rond een kern trillen. Omdat onze ogen die snelle trilling niet kunnen waarnemen, lijkt het alsof er vaste vormen bestaan, maar eigenlijk is alles dus in snelle beweging. Vaak worden die bewegingen verstoord, en dan kan je die met soundhealing terug in harmonie helpen brengen. Je kan daarbij gebruik maken van de diensten van een ervaren soundhealer, of je kan er zelf mee aan de slag, want soundhealing leent zich ook goed voor zelfgebruik, vanwege zijn zachte en veilge werking.”

Wifty: We leven dus in een soort van symfonie van trillingen, en je kan die gunstig beïnvloeden?

Fabienne: “Precies. Elke molecule, cel, klier, elk weefsel en orgaan, en elke bot of vloeistof in ons lichaam heeft haar eigen trillingsfrequentie. Zo ook elke chakra (subtiel energiecentrum) en de lagen van ons electromagnetisch veld. Alles is nauw met elkaar verbonden en als er een verstoring is in de subtiele energielagen, dan krijgt dat ook een uitwerking in het fysieke lichaam.

In de cymatica bestudeert men de effecten van klank op materie, en daarbij wordt onomstotelijk aangetoond dat klanken die in de buurt van het lichaam worden gemaakt een fysieke verandering teweegbrengen in het organisme en haar electromagnetische veld. Dat kan een tijdelijke, maar zeer krachtige verandering zijn, waarin ogenschijnlijk magische dingen kunnen gebeuren. Dat is het moment van healing.*

Wifty: De wetenschap begint dit nu allemaal te ontdekken, maar er gaat een uitgebreide traditie aan vooraf?

Fabienne: “Soundhealing wordt als sinds mensenheugnis gedaan door sjamanen, sangoma’s, sommige monniken en muzikanten die klank gebruiken om mensen beter te doen voelen, en ze hebben daarvoor een uitgebreide reeks instrumenten tot hun beschikking.
Het krachtigste instrument is de stem, omdat je daar zoveel intentie in kan leggen. Je kan er ook boventonen mee zingen, die diep in de subtiele energiestructuren binnendringen.

Een soortgelijk effect krijg je met acoustische instrumenten zoals de didgeridoo, Tibetaanse klankschalen, gongs, monochord en tampura, die alle rijke boventonen produceren. Zij lossen verkrampende patronen op en door het ontspannend effect ben je bv. minder angstig en slaap je beter. Je kan je inbeelden dat ook dieperliggende condities gunstig beïnvloed worden, maar ik ga hier geen claims doen. Soundhealing situeert zich in de complementaire geneeskunde. Het past niet zo goed in de reguliere geneeskunde die ziekte ziet als iets dat moet bestreden worden. Omdat elke mens uniek is, zal daarom de soundhealing ook steeds anders zijn.”

 

Wifty: Hoe gaat een soundhealer dan te werk?

 

Fabienne: “De soundhealer is eigenlijk een facilitator voor zelf-heling. Aan de hand van een scan helpt zij de diepere oorzaken van een bepaalde conditie te herkennen en zij zal daar intuïtief op inspelen met haar instrumenten. Het is een proces van herkennen en loslaten, van oplossen en aligneren met onze diepere lichaamswijsheid, die in de cellen ligt opgeslagen.

Meestal vindt er weinig of geen fysieke aanraking plaats, en je hoeft ook geen kleren uit te trekken, alleen maar ontspannen te liggen, te zitten of te staan, en de klanken door te laten dringen. Soundhealing werkt steeds verbindend en harmoniserend, ook al kom je niet met een specifiek probleem. Het opent poorten waardoor je ruimte creëert voor je ziel.”

Wifty: Wat zijn jouw favoriete instrumenten?

Fabienne: “Ik maak vooral gebruik van klankschalen en mijn stem, en laat ook de persoon zelf klanken maken. Veel mensen komen zo dichter bij zichzelf en kunnen hierdoor hun stem bevrijden. Ik gebruik meestal ook sjamanentrom, monochord en afhankelijk van de conditie stemvorken met een bepaalde frequentie. Die kan je dan afhankelijk van hun werking laten trillen in de subtiele energielagen rond de persoon, of je kan ze plaatsen op het lichaam zelf, waarbij je dan hun weldadige werking in de botstructuur en lichaamscellen laat opnemen.

Door mijn specifieke achtergrond als yogalerares en massagetherapeut integreer ik persoonlijk ook lichaamsaanrakingen om de healing te ondersteunen. En ik zal bepaalde bewegingen stimuleren die doorstroming bevorderen.”

Wifty: Wat zijn zo van die ervaringen die je hierbij al hebt meegemaakt?

Fabienne: “Het komt regelmatig voor dat iemand zo ontspannen wordt dat hij of zij in slaap valt. 
 Sommige mensen zijn zo enthousiast over een plots verholpen conditie dat ze een bepaalde stemvork niet meer willen afgeven. Ik heb ook klanten die een stemvork meenemen in de auto, om in alle omstandigheden en op alle plaatsen de rust te kunnen terugvinden.

Maar wat ik steeds bijzonder mooi vind zijn de momenten waarop het masker wordt afgelegd en je samen kan communiceren van ziel tot ziel. Dit gaat vaak gepaard met loslaten in de vorm van een lach- of huilbui. De zuivering die dan plaatsvindt schept ruimte en vrijheid.”

GL.

______________________________________________________________________________
“In de jaren 1930 voorspelde medium Edgar Cayce dat klank de geneeswijze van de toekomst zou worden. Die toekomst is nu.”

Nestor Kornblum.

______________________________________________________________________________

* Denk daarbij aan de veranderende patronen van poeders en zandkorreltjes op een metalen plaat, die plots worden gevormd bij een toon op een bepaalde frequentie. Zie hiervoor: http://www.youtube.com/watch?v=GtiSCBXbHAg

* Meer info over yoga en soundhealing met Fabienne vind je op haar Facebook-pagina: http://www.facebook.com/yogametfabienne en op http://www.madewithloveproductions.be

helene@wifty.be