Materiële verlangens: kunnen  materiële zaken ons écht gelukkig maken? Waarom (niet)?


Materiële zaken kunnen zeker een gevoel van vreugde en voldoening geven. Stel je voor dat je een lange dag hebt gehad en je ploft neer op je gloednieuwe, supercomfortabele bank. Of dat je eindelijk dat droomhuis koopt waar je al jaren van droomt. Dit soort ervaringen kunnen een onmiddellijke piek in geluk veroorzaken, een gevoel van prestatie en comfort. Maar, en dit is een groot maar, deze vreugde is vaak van korte duur. Het is alsof je dorst lest met een glas frisdrank: het voelt goed op het moment, maar het lest de dorst niet echt op de lange termijn.

 

Waarom is dat zo? Hier zijn een paar redenen waarom materiële zaken ons niet blijvend gelukkig maken:

  1. Adaptatie: Mensen hebben de neiging om snel te wennen aan nieuwe omstandigheden en bezittingen. Dit fenomeen staat bekend als de hedonistische adaptatie. Die gloednieuwe auto of dat prachtige nieuwe huis voelt al snel normaal aan en verliest zijn glans. Het is alsof je altijd op zoek bent naar de volgende piek, maar nooit echt blijvend tevreden bent.

  2. Vergelijking: We hebben de neiging om onszelf te vergelijken met anderen. Zodra we iets nieuws hebben, kijken we naar wat anderen hebben en kunnen we ons minder gelukkig voelen als we denken dat iemand anders het beter heeft. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar vaak vergeten we dat hun gras misschien gewoon kunstgras is.

  3. Innerlijke voldoening: Echt geluk komt vaak van binnenuit en is verbonden met niet-materiële zaken zoals persoonlijke groei, relaties, en zingeving. Materiële bezittingen kunnen een tijdelijk gevoel van voldoening geven, maar ze raken niet de diepere lagen van onze psyche waar echt geluk schuilt.

  4. Duurzaamheid: Geluk dat voortkomt uit materiële zaken is vaak niet duurzaam. Het kan afhankelijk zijn van externe factoren zoals economische omstandigheden, persoonlijke gezondheid, of gewoon de tijd die alles verslijt. Ware vreugde en tevredenheid komen vaak voort uit dingen die minder afhankelijk zijn van deze veranderlijke factoren, zoals innerlijke rust, dankbaarheid en betekenisvolle verbindingen.

Dus, kunnen materiële zaken ons echt gelukkig maken? Ja, op een oppervlakkig en tijdelijk niveau. Ze kunnen comfort en plezier bieden, en dat is op zichzelf waardevol. Maar als we diepgaande, langdurige tevredenheid en geluk zoeken, moeten we dieper graven dan wat geld kan kopen.

Of kies je liever voor kortstondig geluk?