Mindfulness beoefenen


Mindfulness is het bewuste, niet-oordelende aandacht schenken aan het huidige moment. Het gaat om het volledig aanwezig zijn in het hier en nu, zonder afgeleid te worden door gedachten over het verleden of de toekomst. Mindfulness helpt je om je gedachten en gevoelens te observeren zonder erin meegezogen te worden, wat leidt tot een groter gevoel van kalmte en helderheid.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is geworteld in boeddhistische meditatiepraktijken, maar is tegenwoordig populair in zowel seculiere als spirituele contexten. Het kan worden gebruikt om stress te verminderen, emotioneel welzijn te verbeteren en mentale helderheid te bevorderen. Mindfulness helpt je om je automatische reacties op situaties te herkennen en bewustere keuzes te maken.

Hoe beoefen je Mindfulness?

Er zijn verschillende manieren om mindfulness te beoefenen, variërend van formele meditatiesessies tot informele dagelijkse activiteiten. Hier zijn enkele basismethoden om mindfulness te integreren in je leven:

 1. Mindfulness Meditatie:

  • Ga zitten in een comfortabele houding: Kies een rustige plek waar je niet gestoord zult worden. Zit rechtop met je rug recht en je handen ontspannen in je schoot of op je knieën.
  • Focus op je ademhaling: Richt je aandacht op je ademhaling. Voel de lucht die in- en uit je neus stroomt. Volg elke ademhaling van begin tot eind.
  • Merk afleidingen op zonder oordeel: Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je je aandacht vriendelijk en zonder oordeel terug naar je ademhaling.
  • Begin met korte sessies: Start met 5-10 minuten per dag en bouw geleidelijk op naar langere sessies als je meer comfortabel wordt.
 2. Body Scan Meditatie:

  • Ga liggen in een comfortabele positie: Sluit je ogen en ontspan je lichaam.
  • Breng je aandacht naar je lichaam: Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je hoofd. Observeer elk deel van je lichaam en merk eventuele spanning of sensaties op zonder te oordelen.
  • Adem naar spanning: Als je spanning voelt, stel je voor dat je naar die plek ademt en de spanning loslaat bij elke uitademing.
 3. Mindful Eten:

  • Eet met aandacht: Neem de tijd om echt te proeven wat je eet. Let op de texturen, smaken en geuren van je voedsel.
  • Eet langzaam: Kauw elke hap goed en geniet van de ervaring zonder afleiding, zoals tv of smartphones.
 4. Mindful Wandelen:

  • Wandel met aandacht: Richt je aandacht op het proces van wandelen. Voel de grond onder je voeten, de beweging van je benen en het ritme van je ademhaling.
  • Observeer je omgeving: Let op de kleuren, geuren en geluiden om je heen zonder oordeel.
 5. Mindful Ademen:

  • Neem regelmatig ademhalingspauzes: Neem gedurende de dag korte pauzes om je volledig te concentreren op je ademhaling.
  • Diepe ademhalingen: Adem diep in door je neus, houd een moment vast en adem langzaam uit door je mond.
 6. Mindfulness in Dagelijkse Activiteiten:

  • Doe één ding tegelijk: Focus op één activiteit per keer, of het nu afwassen, stofzuigen of tandenpoetsen is. Wees volledig aanwezig bij wat je doet.
  • Gebruik zintuiglijke waarneming: Let op de geuren, geluiden, smaken en texturen die je tijdens je dagelijkse bezigheden ervaart.

Tips voor het beoefenen van Mindfulness

 1. Begin klein: Je hoeft niet meteen lange meditatiesessies te doen. Begin met een paar minuten per dag en breid geleidelijk uit.
 2. Wees geduldig: Het ontwikkelen van mindfulness kost tijd en oefening. Wees geduldig met jezelf terwijl je deze nieuwe vaardigheid leert.
 3. Creëer een routine: Maak mindfulness een vast onderdeel van je dagelijkse routine. Kies een vast tijdstip of koppel het aan een bestaande gewoonte.
 4. Gebruik hulpmiddelen: Er zijn veel apps en online bronnen beschikbaar die begeleide meditaties en mindfulnessoefeningen aanbieden, zoals Headspace, Calm, en Insight Timer.
 5. Wees vriendelijk voor jezelf: Oordeel niet over jezelf als je merkt dat je gedachten afdwalen. Breng je aandacht zachtjes terug naar het huidige moment.

Door mindfulness te beoefenen, kun je een dieper gevoel van kalmte, helderheid en welzijn ontwikkelen. Het helpt je om meer in contact te komen met jezelf en je omgeving, wat leidt tot een rijker en bevredigender leven. Wat is een kleine stap die je vandaag kunt nemen om mindfulness in je dagelijkse routine te integreren?