Mantramuziek

Manish Vyas is een bekende mantrazanger die geboren is in India en nu woont in Zwitserland. Hij maakt muziek die geïnspireerd is door de Indiase spirituele traditie en combineert elementen van klassieke, folk en moderne muziek. Hij speelt verschillende instrumenten, zoals de tabla, de harmonium, de santoor en de swarmandal. Hij zingt zowel in het Sanskriet als in het Hindi en heeft samengewerkt met andere artiesten, zoals Deva Premal, Snatam Kaur en Prem Joshua. Als je van zijn muziek houdt, kun je ook luisteren naar deze tien aanbevolen mantrazangers:

- Krishna Das: een Amerikaanse zanger die bekend staat als de "rockster van de kirtan". Hij zingt devotionele liederen in het Sanskriet en het Engels en begeleidt zichzelf op de harmonium. Hij heeft meer dan twintig albums uitgebracht en is genomineerd voor een Grammy Award.

- Jai Uttal: een andere Amerikaanse zanger die invloeden heeft van reggae, rock, jazz en wereldmuziek. Hij zingt vooral over de godheid Ram en zijn vrouw Sita en gebruikt instrumenten als de gitaar, de banjo, de dotara en de ektara. Hij heeft ook meerdere albums uitgebracht en is genomineerd voor een Grammy Award.

- Tina Malia: een Amerikaanse zangeres die een mix maakt van mantra's, folk, pop en elektronische muziek. Ze zingt in verschillende talen, waaronder het Sanskriet, het Hebreeuws, het Spaans en het Engels. Ze speelt ook piano, gitaar en harmonium en heeft vijf albums op haar naam staan.

- Ajeet Kaur: een Amerikaanse zangeres die opgegroeid is in de Sikh-traditie en mantra's zingt in het Gurmukhi, de taal van de heilige geschriften van de Sikhs. Ze heeft een engelachtige stem en gebruikt instrumenten als de gitaar, de cello, de fluit en de percussie. Ze heeft vier albums uitgebracht en treedt op over de hele wereld.

- Mirabai Ceiba: een duo bestaande uit een Duitse zangeres (Angelika Baumbach) en een Argentijnse zanger (Markus Sieber). Ze maken muziek die elementen heeft van keltische, Latijns-Amerikaanse en Indiase muziek. Ze zingen mantra's in het Sanskriet, het Spaans en het Engels en spelen harp, gitaar, piano en charango. Ze hebben acht albums uitgebracht en zijn ook genomineerd voor een Grammy Award.

- Gurunam Singh: een Amerikaanse zanger die zich bekeerd heeft tot het Sikhisme en mantra's zingt in het Gurmukhi. Hij heeft een krachtige stem en gebruikt instrumenten als de gitaar, de harmonium, de tabla en de dholak. Hij heeft vijf albums uitgebracht en is geïnspireerd door artiesten als Bob Dylan, Bruce Springsteen en Krishna Das.

- Wah!: een Amerikaanse zangeres die haar artiestennaam ontleent aan het Sanskriet woord voor extase. Ze maakt muziek die varieert van meditatieve mantra's tot dansbare beats. Ze zingt in het Sanskriet, het Engels en het Spaans en speelt gitaar, bas, keyboard en percussie. Ze heeft meer dan twintig albums uitgebracht en is ook actief als yogadocente en auteur.

- Deva Premal: een Duitse zangeres die al van jongs af aan mantra's zingt. Ze heeft een heldere stem en zingt vooral in het Sanskriet. Ze wordt begeleid door haar partner Miten, die gitaar speelt en ook zingt. Ze hebben samen meer dan twintig albums uitgebracht en zijn wereldwijd bekend.

- Snatam Kaur: een Amerikaanse zangeres die geboren is in een Sikh-familie en mantra's zingt in het Gurmukhi. Ze heeft een zuivere stem en gebruikt instrumenten als de harmonium, de viool, de gitaar en de tabla. Ze heeft meer dan tien albums uitgebracht en is ook actief als vredesactiviste en kinderboekenschrijfster.

- Prem Joshua: een Duitse zanger en multi-instrumentalist die muziek maakt die een brug slaat tussen Oost en West. Hij zingt in het Sanskriet, het Hindi, het Urdu en het Engels en speelt instrumenten als de sitar, de bamboefluit, de saxofoon en de keyboard. Hij heeft meer dan vijftien albums uitgebracht en wordt wel de "sitar-funk-koning" genoemd.

Dansen maar

 

Als je houdt van 'soul on fire' van Red Fulka, dan heb je geluk. Er zijn veel andere hypnotische dansnummers in dezelfde stijl die je kunt ontdekken. Hier zijn 11 suggesties die je misschien leuk vindt:

- **Wild Gopis** van Red Fulka. Dit is een ander nummer van hetzelfde duo, Praful en Kareem Raïhani, dat een mix van elektronische beats, wereldmuziek en spirituele teksten biedt. Het nummer is te vinden op hun album 'Soul on Fire' .


- **We Are One** van Red Fulka. Dit is het titelnummer van hun eerste album, dat een viering van het leven en de eenheid is. Het nummer heeft een opzwepende melodie en een positieve boodschap .


- **Sufi Kalaam** van Kareem Raïhani. Dit is een solo-project van de helft van Red Fulka, die zich laat inspireren door de soefi-traditie en de mystieke poëzie van Rumi. Het nummer heeft een diepe groove en een hypnotiserende zang.


- **Shine** van Praful. Dit is een solo-project van de andere helft van Red Fulka, die een veelzijdige saxofonist, fluitist en zanger is. Het nummer heeft een funky ritme en een aanstekelijke refrein.


- **The Calling** van Bahramji & Maneesh de Moor. Dit is een samenwerking tussen een Iraanse santoor-speler en een Nederlandse producer, die een fusie van oosterse en westerse klanken creëren. Het nummer heeft een meditatieve sfeer en een betoverende melodie.


- **Crazy Heart** van Prem Joshua & Chintan. Dit is een samenwerking tussen een Duitse multi-instrumentalist en een Indiase toetsenist, die een mix van Indiase klassieke muziek en moderne jazz maken. Het nummer heeft een swingende groove en een vurige saxofoon.


- **Om Asatoma** van Deva Premal & Miten. Dit is een duo van twee geliefden, die mantra's zingen met een eigentijdse twist. Het nummer is gebaseerd op een oude Sanskriet-gebed voor vrede en harmonie.


- **Gayatri Mantra** van DJ Drez & Marti Nikko. Dit is een duo van een Amerikaanse hiphop-producer en een yogalerares, die mantra's combineren met urban beats. Het nummer is gebaseerd op een van de meest bekende en krachtige mantra's uit het hindoeïsme.


- **Nataraja** van Kaya Project. Dit is een project van twee Britse muzikanten, die wereldmuziek vermengen met elektronica. Het nummer is geïnspireerd door de hindoe-god Shiva, die de kosmische danser wordt genoemd.


- **Desert Dwellers** van Desert Dwellers. Dit is een collectief van verschillende artiesten, die ambient, dub en tribal muziek maken. Het nummer heeft een woestijnachtige sfeer en een tribale percussie.


- **Tabla Beat Science** van Tabla Beat Science. Dit is een project van twee meesters van de Indiase tabla, Zakir Hussain en Karsh Kale, die samenwerken met andere muzikanten uit verschillende genres. Het nummer heeft een complexe ritmiek en een experimentele sound.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hypnotische dansnummers in de stijl van 'soul on fire' van Red Fulka. Er zijn nog veel meer te ontdekken op platforms zoals YouTube, SoundCloud of Deezer. Veel luister- en dansplezier!