Wat is de tantra mantra?

 

Tantra mantra is een term die verwijst naar de praktijk van het gebruik van klanken, woorden, zinnen of formules om een bepaald doel te bereiken, zoals het verhogen van de energie, het verbeteren van de concentratie, het genezen van ziekten of het aantrekken van liefde. Tantra mantra is gebaseerd op het idee dat alles in het universum bestaat uit vibraties, en dat we deze vibraties kunnen beïnvloeden door onze stem, ademhaling, gedachten en intenties.

Tantra mantra is geen religie, maar een wetenschap van het geluid. Het is een onderdeel van de bredere traditie van tantra, die een filosofie en een levenswijze is die gericht is op het verenigen van de tegenstellingen in onszelf en in de wereld, zoals lichaam en geest, mannelijk en vrouwelijk, materie en geest. Tantra leert ons om alles te accepteren wat er in ons leven gebeurt als een kans om te leren, te groeien en te transformeren. Tantra mantra is een hulpmiddel om ons te helpen deze transformatie te bewerkstelligen.

Er zijn verschillende soorten tantra mantra's, afhankelijk van de traditie, de taal, de cultuur en het doel waarvoor ze worden gebruikt. Sommige tantra mantra's zijn afgeleid van oude geschriften, zoals de Veda's, de Upanishads of de Tantra's. Andere tantra mantra's zijn gecreëerd door spirituele meesters of leraren die hun eigen inzichten en ervaringen hebben gedeeld. Sommige tantra mantra's zijn universeel en kunnen door iedereen worden gebruikt, ongeacht hun achtergrond of overtuigingen. Andere tantra mantra's zijn persoonlijk en moeten worden afgestemd op de individuele behoeften en doelen van de beoefenaar.

Een voorbeeld van een universele tantra mantra is de bekende Om of Aum. Dit is het geluid dat wordt beschouwd als de oorsprong van alle andere geluiden en de essentie van het hele universum. Het wordt vaak gebruikt als een meditatie of een gebed om verbinding te maken met de bron van alles wat bestaat. Een voorbeeld van een persoonlijke tantra mantra is een affirmatie of een positieve verklaring die men herhaalt om een gewenste verandering in zichzelf of in zijn leven te creëren. Een affirmatie kan bijvoorbeeld zijn: "Ik ben gezond, gelukkig en succesvol".

Het beoefenen van tantra mantra kan vele voordelen hebben voor degenen die het doen. Het kan helpen om:

- De geest te kalmeren en stress te verminderen
- Het bewustzijn te vergroten en de intuïtie te versterken
- De energie te verhogen en het immuunsysteem te versterken
- Het zelfvertrouwen te vergroten en negatieve gedachten te elimineren
- Het hart te openen en meer liefde te geven en te ontvangen
- Het lichaam te zuiveren en te genezen
- Het karma te zuiveren en obstakels te overwinnen
- Het potentieel te ontwikkelen en doelen te bereiken

Om tantra mantra effectief te beoefenen, zijn er een paar richtlijnen die men kan volgen:

- Kies een tantra mantra die past bij je doel, je persoonlijkheid en je niveau van ervaring
- Herhaal de tantra mantra met aandacht, toewijding en respect
- Zing of spreek de tantra mantra luidop of in stilte, afhankelijk van je voorkeur
- Gebruik een mala of een rozenkrans om het aantal herhalingen bij te houden
- Beoefen tantra mantra regelmatig, bij voorkeur op een vast tijdstip en op een rustige plaats
- Combineer tantra mantra met andere praktijken, zoals ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of rituelen
- Wees geduldig en verwacht geen onmiddellijke resultaten
- Wees dankbaar en erken de voordelen die je ontvangt

Tantra mantra is een krachtige en prachtige manier om jezelf en je leven te transformeren. Het is een geschenk dat je jezelf en anderen kunt geven. Het is een pad naar vrede, geluk en vervulling. Het is een kunst om te leven in harmonie met het universum.