10 tips voor gezond en lang haar


Lang, gezond haar wordt zowel bij vrouwen als bij mannen gezien als een aantrekkelijke eigenschap. Lees hieronder verder voor tips over specifieke behandelingen en over veranderingen in je leefstijl die de haargroei kunnen optimaliseren.

 1. Warme olie verzorgt het haar, dus als je dat inmasseert helpt het de haargroei te versnellen. Verwarm wat olijf-, kokos- of arganolie. Wrijf dit 5-10 minuten lang voorzichtig in je hoofdhuid en laat het dan 30 minuten intrekken. Spoel de olie daarna uit met warm water.

 2. Maak een masker van eiwit en aloë vera. Eiwit en aloë vera wordt al eeuwenlang gebruikt om het haar te voeden. Het haar ziet er gezonder uit en het groeit sneller. Meng een eiwit met verse aloë vera (of 100% aloë vera uit een tube) en smeer het in je haar en hoofdhuid. Laat het 15-20 minuten intrekken en spoel het dan uit met koud water. Laat je haar daarna aan de lucht drogen.
  Maak een haarmasker van klei. 

 3. Vermijd hete apparaten en chemicaliën. Laat je haar als het kan liever aan de lucht drogen en breng het niet in model met hete apparaten. 

 4. Was je haar niet te vaak omdat het natuurlijke vet dat je hoofdhuid produceert essentieel is voor een goede haargroei.

 5. Neem supplementen die de haargroei stimuleren. Er zijn bepaalde vitaminen en supplementen op de markt die je haar sneller doen groeien. Als je ze regelmatig inneemt zou je moeten merken dat het elke maand sneller groeit. Zoek naar dingen als Biotine en visolie - die helpen bij haar- en nagelgroei. Zorg ook dat je voldoende andere vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

 6. Eet een uitgebalanceerd, gezond dieet, met veel vitamine B en ijzer. 
  • Vitamine B speelt een grote rol in de gezondheid van je haar, en het is essentieel om er genoeg van binnen te krijgen als je dik haar en minder haaruitval wilt. Goede bronnen van vitamine B zijn onder andere fruit, groenten, noten en bruine rijst.
  • IJzertekort kan leiden tot slechte haargroei. Goede bronnen van ijzer zijn vis en groene bladgroenten.

 7. Gebruik de juiste shampoo en conditioner. Er bestaan honderden shampoos en conditioners, allemaal voor andere haartypes of stijlen. Wat je echter moet vermijden is shampoo of conditioner die siliconen bevat. De reclames doen alsof het goed voor je is, maar siliconen blokkeren de natuurlijke vetten en andere voedingsstoffen waardoor het de haargroei vermindert. Gebruik een shampoo en conditioner met natuurlijke ingrediënten, daar zitten nooit siliconen in.

 8. Was je haar met koud of lauw water. Een hete douche is misschien wel lekkerder, maar door de hitte openen je haarschachten zich, waardoor waardevolle vetten verloren gaan en je haar breekbaar wordt. Als je je haar wast, gebruik dan zo koud mogelijk water. Door lage temperaturen sluiten de haarschachten zich zodat het vocht wordt vastgehouden.

 9. Verander je leefstijl zodat je genoeg beweegt, en probeer stress te vermijden.

 10. Blijf goed gehydrateerd. Water is belangrijk voor een goede gezondheid in het algemeen, maar als je voldoende water drinkt is dat ook goed voor je hoofdhuid en haarzakjes. 

In de webwinkel van De Levenskunstenaar vind je 100% natuurlijke, energetische shampoos, conditioners en kleimaskers van Phyto 5 voor heerlijk haar.