Wat schreef Guillame Catel over de geschiedenis van Rennes-les-Bains?

Rennes-les-Bains is een klein dorpje in de regio Occitanie, in het zuiden van Frankrijk. Het staat bekend om zijn warmwaterbronnen, die al sinds de oudheid worden gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Maar wat weten we over de geschiedenis van dit plaatsje? Een van de eerste historici die erover schreef, was Guillaume Catel, een raadsheer aan het parlement van Toulouse in de 17e eeuw.

Guillaume Catel werd geboren in 1560 en studeerde rechten aan de universiteit van Toulouse. Hij was een geleerde man, die zich interesseerde voor de geschiedenis en de cultuur van zijn streek, het Languedoc. Hij schreef verschillende werken over de geschiedenis van de graven van Toulouse, de kruistochten tegen de katharen en de oorlogen tussen Frankrijk en Spanje. Hij baseerde zich daarbij op oude documenten en getuigenissen, die hij zorgvuldig controleerde en citeerde.

In zijn "Memoires sur l'Histoire du Languedoc", gepubliceerd in 1633, wijdde hij een hoofdstuk aan Rennes-les-Bains. Hij beschreef de ligging, de natuur, de bronnen en de ruïnes van het dorp. Hij vermeldde ook dat er twee beelden van Jupiter waren gevonden, die getuigden van de aanwezigheid van de Romeinen in het gebied. Hij citeerde daarbij een inscriptie die hij had gezien op een steen bij een van de bronnen, waarop stond: "Jovi Olimpico et Herculi Magno Balnearum Montis Ferrandi Custodibus" (Aan Jupiter Olympius en Hercules Magnus, bewakers van de baden van Montferrand).

Catel was niet de enige historicus die over Rennes-les-Bains schreef. Na hem volgden nog vele anderen, zoals de abt Delmas, Jean-Sébastien Julia, Jean Pierre Jacques Auguste de Labouïsse-Rochefort en Dr Lignon. Zij vulden zijn informatie aan met nieuwe ontdekkingen en anekdotes. Zo vertelde Labouïsse-Rochefort over een schat die door de duivel werd bewaakt op de nabijgelegen burcht van Blanchefort, en die bestond uit negentien miljoen gouden munten.

Rennes-les-Bains is dus niet alleen een plek om te ontspannen en te genezen, maar ook om te leren over het verleden. Dankzij Guillaume Catel en zijn opvolgers kunnen we ons een beeld vormen van hoe dit dorpje door de eeuwen heen is geëvolueerd en welke geheimen het nog verbergt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.