Wat schreef Abbé Saunière over Rennes-les-Bains?

Abbé Saunière was een Franse priester die in de 19e eeuw de pastoor was van Rennes-le-Château, een klein dorpje in de Aude. Hij is vooral bekend geworden door zijn mysterieuze rijkdom, die volgens sommigen afkomstig was van een verborgen schat die hij zou hebben ontdekt in zijn kerk. Maar wat schreef hij over Rennes-les-Bains, het naburige dorpje waar ook een andere priester, Abbé Boudet, woonde?

Er is niet veel bekend over de relatie tussen Saunière en Boudet, die beiden een interesse hadden voor de geschiedenis en de legendes van hun streek. Sommige onderzoekers denken dat Boudet de inspirator was van Saunière en dat hij hem hielp bij het versieren van zijn kerk en het bouwen van zijn domein. Anderen denken dat ze rivalen waren of dat ze elkaar nauwelijks kenden.

Wat wel zeker is, is dat Saunière af en toe Rennes-les-Bains bezocht, vooral om te genieten van de thermale baden die bekend stonden om hun geneeskrachtige werking. Hij schreef daarover in zijn dagboek, dat bewaard wordt in de bibliotheek van Carcassonne. Hij noemde Rennes-les-Bains een "charmante plaats" en een "paradijs op aarde". Hij prees ook de gastvrijheid van de inwoners en de schoonheid van het landschap.

Saunière schreef echter niets over een mogelijke schat of een geheim dat hij zou hebben gedeeld met Boudet. Hij leek vooral te genieten van de rust en de ontspanning die Rennes-les-Bains hem bood. Hij vermeldde wel dat hij soms boeken leende van Boudet, die een grote bibliotheek had in zijn pastorie. Hij las onder andere werken over de geschiedenis van de regio, zoals die van Henri Sivade, een lokale historicus.

Saunière was dus niet onverschillig voor Rennes-les-Bains, maar hij schreef er niet veel over. Hij liet geen sporen na van een mogelijke betrokkenheid bij een groot mysterie of een complot. Hij was eerder een nieuwsgierige en leergierige priester, die hield van cultuur en natuur.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.