Menhirs en dolmen in en rond Rennes-les-Bains

Rennes-les-Bains is een klein dorpje in de regio Occitanie in Frankrijk, dat bekend staat om zijn thermale bronnen en zijn mysterieuze geschiedenis. Het dorp ligt in de buurt van Rennes-le-Château, waar volgens sommige legendes een schat ontdekt zou zijn door de priester Bérenger Saunière in de 19e eeuw. Maar Rennes-les-Bains heeft ook een ander geheim: een cromlech, of een cirkel van stenen, die volgens sommige onderzoekers een oude astronomische kalender zou vormen.

Een cromlech is een monument van megalithische oorsprong, dat bestaat uit een uitlijning van verticale monolieten (menhirs), die een omheining van opgerichte stenen vormen, meestal cirkelvormig. Soms staat er een menhir in het midden. Er kunnen ook cromlechs zijn met andere vormen, van een eenvoudige rechte of rechthoekige uitlijning tot lange kronkelende muren, maar dan wordt het meestal geen cromlech genoemd.

De cromlech van Rennes-les-Bains werd ontdekt door Henri Boudet, de broer van de priester van Rennes-le-Château, die erover schreef in zijn boek La Vraie Langue Celtique et le Cromleck de Rennes-les-Bains, gepubliceerd in 1886. Volgens Boudet zou de cromlech bestaan uit 64 stenen die over een oppervlakte van 5 km² verspreid liggen. Hij beweerde dat de stenen de vorm van broden hadden en dat ze verbonden waren met de Keltische mythologie en taal. Hij gaf elke steen een naam en een betekenis, en stelde dat ze samen een complexe kalender vormden die gebaseerd was op de zonnewende, de equinoxen en de maanfasen.

De theorieën van Boudet werden echter nooit bevestigd door wetenschappelijk onderzoek, en veel critici beschouwen ze als fantasievol of zelfs bedrieglijk. Er is geen archeologisch bewijs dat de stenen echt zo oud zijn als Boudet beweerde, of dat ze ooit als een cirkel geplaatst waren. Sommige stenen zijn zelfs verdwenen of verplaatst door menselijke activiteit of erosie. Bovendien is er geen consensus over de exacte locatie en het aantal stenen die deel uitmaken van de cromlech.

Toch blijft de cromlech van Rennes-les-Bains een fascinerend raadsel voor veel mensen die geïnteresseerd zijn in het mysterie van Rennes-le-Château en de megalithische cultuur. Sommige bezoekers proberen de stenen te vinden en te volgen met behulp van kaarten of gidsen, terwijl anderen gewoon genieten van het landschap en de sfeer van deze bijzondere plek.

Naast de cromlech zijn er ook andere megalithische monumenten te zien in de omgeving van Rennes-les-Bains, zoals menhirs, dolmens en tumuli. Een menhir is een grote rechtopstaande steen die soms versierd of gegraveerd is. Een dolmen is een grafkamer die bestaat uit één of meer grote platte stenen die op verticale stenen rusten. Een tumulus is een heuvel of een hoop stenen die een graf bedekt.

Een voorbeeld van een menhir in de buurt van Rennes-les-Bains is de Pierre Droite (Rechte Steen), die 4 meter hoog is en zich bevindt op het plateau van Cardou. Een voorbeeld van een dolmen is de Dolmen Lo Morrel dos Fados (Dolmen van het Lot van de Feeën), die bestaat uit vier draagstenen en een enorme deksteen die meer dan 20 ton weegt. Een voorbeeld van een tumulus is de Tumulus du Col des Trois Quilles (Tumulus van de Pas van de Drie Kegels), die een diameter heeft van 30 meter en een hoogte van 4 meter.

Deze megalithische monumenten getuigen van de aanwezigheid van een oude beschaving die leefde in harmonie met de natuur en de kosmos, en die misschien nog steeds iets te vertellen heeft aan de moderne mens. Ze nodigen uit tot ontdekking, verwondering en respect voor het erfgoed en de cultuur van deze streek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.