Wat schreef Dr. Paul Courrent over Rennes-les-Bains?

Gepubliceerd op 21 november 2023 om 16:08

Dr. Paul Courrent was een arts, archeoloog en historicus die in de late 19e en vroege 20e eeuw in de regio van Rennes-les-Bains woonde en werkte. Hij was een goede vriend en de persoonlijke arts van de beroemde priester Abbé Saunière, die betrokken was bij het mysterie van Rennes-le-Château. Dr. Courrent schreef een uitgebreide monografie over Rennes-les-Bains, waarin hij de geschiedenis, de wetenschap, de geneeskunde en het toerisme van deze thermale stad beschreef .

In zijn boek, dat in 1938 werd gepubliceerd, geeft Dr. Courrent een gedetailleerd verslag van de geologische, hydrologische en klimatologische kenmerken van Rennes-les-Bains, die het mogelijk maken dat er warme bronnen met verschillende minerale samenstellingen en therapeutische eigenschappen ontstaan. Hij legt ook uit hoe deze bronnen al sinds de oudheid worden gebruikt door de Kelten, de Romeinen, de Visigoten en de Franken, en hoe ze in de loop der eeuwen zijn ontwikkeld tot een moderne spa-faciliteit .

Dr. Courrent besteedt ook veel aandacht aan de culturele, historische en artistieke aspecten van Rennes-les-Bains, die volgens hem een rijke en fascinerende erfenis hebben nagelaten. Hij beschrijft de architectuur, de monumenten, de legendes, de folklore, de tradities en de beroemde personages die verbonden zijn met deze plaats, zoals Blanche de Castille, Nostradamus, Henri IV, Molière, Voltaire en Napoleon III .

Dr. Courrent was niet alleen een geleerde, maar ook een gepassioneerde ontdekkingsreiziger en avonturier. Hij nam deel aan verschillende archeologische opgravingen en onderzoeken in de omgeving van Rennes-les-Bains, waar hij talrijke artefacten, inscripties, munten en ruïnes vond die getuigen van het verleden van deze streek. Hij was ook geïnteresseerd in de esoterische en mysterieuze kant van Rennes-les-Bains, en hij speculeerde over mogelijke verbanden met de Tempeliers, de Katharen, de Heilige Graal en het geheime genootschap van de Prieuré de Sion .

Dr. Paul Courrent was dus een veelzijdig en erudiet man, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kennis en de promotie van Rennes-les-Bains. Zijn boek is nog steeds een waardevolle bron van informatie voor iedereen die meer wil weten over deze charmante en intrigerende stad in het zuiden van Frankrijk.

Bronnen:

www.renneslechateau.nl/2007/11/12/paul-courrent/
www.decitre.fr/livres/rennes-les-bains-9782914405539.html
www.cultura.com/p-rennes-les-bains-monographie-historique-scientifique-medico-thermale-et-touristique-9782914405539.html
www.lindependant.fr/2012/08/11/un-vibrant-hommage-rendu-au-dr-paul-courrent,158199.php
www.oeildusphinx.com/RLB_Courrent.html

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.