Wat schreef Henri Sivade over Rennes-les-Bains?

Henri Sivade was een Franse schrijver en journalist die in de negentiende eeuw leefde. Hij is vooral bekend om zijn boek "Les Mystères de l'Aude", waarin hij de geschiedenis, de legendes en de raadsels van dit departement beschrijft. Een van de plaatsen die hij in zijn boek vermeldt, is Rennes-les-Bains, een klein dorpje met thermale bronnen in de vallei van de Sals.

Rennes-les-Bains heeft een lange traditie als kuuroord, die teruggaat tot de Romeinse tijd. De bronnen hebben verschillende temperaturen en samenstellingen, en worden gebruikt voor de behandeling van reuma, huidziekten, spijsverteringsproblemen en zenuwaandoeningen. Sivade beschrijft de geneeskrachtige eigenschappen van het water, maar ook de landschappelijke schoonheid en de archeologische rijkdom van de omgeving.

Hij vertelt ook over de mysterieuze kant van Rennes-les-Bains, die verband houdt met de naburige Rennes-le-Château, waar de priester Bérenger Saunière in de late negentiende eeuw een fortuin zou hebben gevonden dat verborgen was door de Tempeliers, de Katharen of een geheime genootschap. Sivade suggereert dat er een verband bestaat tussen Saunière en de pastoor van Rennes-les-Bains, Henri Boudet, die een boek schreef met de titel "La Vraie Langue Celtique et le Cromleck de Rennes-les-Bains", waarin hij beweerde dat er een oude Keltische beschaving in het gebied had bestaan, en dat er een reusachtig stenen monument was dat een astronomische kalender voorstelde.

Sivade beweert dat Boudet op de hoogte was van het geheim van Saunière, en dat hij hem hielp om het te verbergen. Hij zegt ook dat Boudet in zijn boek cryptische aanwijzingen gaf over de locatie van de schat, die verborgen zou zijn in een grot onder het dorp. Sivade beweert zelfs dat hij deze grot heeft bezocht, en dat hij er sporen van oude inscripties en symbolen heeft gezien.

Sivade's boek is een mengeling van feiten en fictie, die veel lezers heeft geboeid en geïnspireerd. Het is echter nooit bewezen dat er een verband bestaat tussen Saunière en Boudet, of dat er een schat verborgen is in Rennes-les-Bains. Het boek van Boudet wordt beschouwd als een fantasierijke verzinsel, zonder wetenschappelijke basis. De grot die Sivade beschrijft, is waarschijnlijk een natuurlijke formatie, zonder enig historisch belang.

Rennes-les-Bains blijft echter een aantrekkelijke bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en natuur. Het dorp heeft een museum gewijd aan zijn thermale traditie, een kerk uit de twaalfde eeuw met een opmerkelijke preekstoel, en verschillende wandelpaden die leiden naar prachtige uitzichten op de vallei en de bergen. Het is ook een ideale uitvalsbasis om andere bezienswaardigheden in de Aude te ontdekken, zoals Carcassonne, Limoux, Quillan of Puilaurens.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.