De Borne Méridien van Rennes-les-Bains

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 13:25

De Borne Méridien van Rennes-les-Bains

De Borne Méridien in Rennes-les-Bains is een markante grenspaal die het begin van het Franse metrieke stelsel markeert. De paal werd in 1840 opgericht door de Franse geodeet Pierre-François Méchain.

Méchain was belast met het meten van de lengte van een graadboog van het Parijse meridiaan. Deze boog loopt van Duinkerken in het noorden van Frankrijk tot Barcelona in Spanje. De meting van deze boog was nodig om de lengte van de meter te bepalen.

In 1840 was Méchain nog bezig met de meting van de boog in het zuiden van Frankrijk. Hij kwam tot Rennes-les-Bains, een kuuroord in het departement Aude. In het dorpje plaatste hij een grenspaal die het begin van de boog markeerde.

De Borne Méridien is een eenvoudige stenen paal met een hoogte van ongeveer 1 meter. Op de paal is een inscriptie aangebracht met de tekst "Borne Méridienne / Longitude 2° 12' 00". Deze tekst geeft de lengtegraad van de paal aan.

De Borne Méridien is een belangrijke historische markering. Het is een symbool voor de introductie van het metrieke stelsel in Frankrijk. De paal is ook een populaire toeristische attractie.

Tegenwoordig is de Borne Méridien eigendom van de gemeente Rennes-les-Bains. De paal wordt goed onderhouden en is vrij toegankelijk voor publiek.

Hier zijn enkele interessante feiten over de Borne Méridien:

  • De paal is gemaakt van een kalksteensoort die bekend staat als "travertijn".
  • De paal is 30 centimeter breed en 25 centimeter dik.
  • De inscriptie op de paal is gemaakt in het Latijn.
  • De paal is gerestaureerd in 1989 en 2015.

Als je in de buurt van Rennes-les-Bains bent, is het zeker de moeite waard om de Borne Méridien te bezoeken. Het is een unieke plek met een belangrijke historische betekenis.

Zie ook: Le Méridien de Paris

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.