Leonardo da Vinci

Heeft Leonardo da Vinci iets te maken met de priorij van sion? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen sinds de publicatie van de bestseller De Da Vinci Code van Dan Brown. In dit boek wordt beweerd dat Leonardo da Vinci een van de grootmeesters was van een geheim genootschap dat de afstammelingen van Jezus Christus en Maria Magdalena beschermde. Maar hoeveel waarheid zit er in deze bewering?

Lees meer »

De Heilige Graal in Rennes-les-Bains...?

Rennes-les-Bains is een klein dorpje in de Franse Pyreneeën, dat bekend staat om zijn warmwaterbronnen en zijn mysterieuze geschiedenis. Het dorp zou een rol spelen in het raadsel van de Heilige Graal, dat in de jaren zeventig werd onthuld door drie Britse auteurs: Henry Lincoln, Michael Baigent en Richard Leigh.

Lees meer »

Wat schreef Henri Sivade over Rennes-les-Bains?

Henri Sivade was een Franse schrijver en journalist die in de negentiende eeuw leefde. Hij is vooral bekend om zijn boek "Les Mystères de l'Aude", waarin hij de geschiedenis, de legendes en de raadsels van dit departement beschrijft. Een van de plaatsen die hij in zijn boek vermeldt, is Rennes-les-Bains, een klein dorpje met thermale bronnen in de vallei van de Sals.

Lees meer »

Wat schreef Auguste de Labouïsse-Rochefort over Rennes-les-Bains?

Auguste de Labouïsse-Rochefort was een Franse schrijver en dichter die leefde van 1778 tot 1852. Hij is vooral bekend om zijn poëzie waarin hij zijn liefde voor zijn vrouw Éléonore bezong, die hij de Poëet van het huwelijk noemde. Maar hij hield ook van geschiedenis en reizen, en in 1832 publiceerde hij een boek getiteld "Voyage à Rennes-les-Bains", waarin hij zijn indrukken en ontdekkingen over dit kleine dorpje in de Aude deelde.

Lees meer »

Wat schreef Dr. Paul Courrent over Rennes-les-Bains?

Dr. Paul Courrent was een arts, archeoloog en historicus die in de late 19e en vroege 20e eeuw in de regio van Rennes-les-Bains woonde en werkte. Hij was een goede vriend en de persoonlijke arts van de beroemde priester Abbé Saunière, die betrokken was bij het mysterie van Rennes-le-Château. Dr. Courrent schreef een uitgebreide monografie over Rennes-les-Bains, waarin hij de geschiedenis, de wetenschap, de geneeskunde en het toerisme van deze thermale stad beschreef .

Lees meer »

Wat schreef Abbé Antoine Delmas over Rennes-les-Bains?

Abbé Antoine Delmas was een priester die van 1672 tot 1732 de pastoor was van Rennes-les-Bains, een dorp in het zuiden van Frankrijk dat bekend staat om zijn warmwaterbronnen. Delmas was een geleerde man die veel interesse had voor de geschiedenis en de archeologie van zijn streek. Hij schreef een manuscript met de titel "Antiquités des bains de Montferrand communément appelés les bains de Rennes" (Oudheden van de baden van Montferrand, gewoonlijk de baden van Rennes genoemd), waarin hij verslag deed van zijn ontdekkingen en observaties.Delmas beschreef in zijn manuscript de overblijfselen van oude gebouwen, munten, urnen, beelden en inscripties die hij vond of zag in de omgeving van de baden. Hij vermoedde dat de Romeinen en de Kelten deze plaats hadden bewoond en gebruikt voor hun genezing en verering. Hij citeerde ook verschillende bronnen, zoals Caesar, Catel en Pavillon, om zijn beweringen te ondersteunen of te vergelijken. Hij toonde ook zijn kennis van de natuurlijke eigenschappen van het water, het gesteente en het metaal die hij aantrof. Hij maakte zelfs enkele alchemistische opmerkingen over het kwikzilver en het zout dat hij in het water zag.Delmas schreef zijn manuscript in 1709, toen hij 65 jaar oud was. Hij droeg het op aan zijn vriend en collega Jean-François de Montégut, die ook een verzamelaar en een kenner was van antieke munten. Delmas stierf in 1732 en liet zijn manuscript na aan zijn opvolger, die het op zijn beurt doorgaf aan zijn erfgenamen. Het manuscript werd uiteindelijk geschonken aan de Société des Antiquaires de France in 1933 door dokter Courrent, die er een kopie van had gemaakt. Het manuscript is nu een belangrijk document voor de studie van de geschiedenis en de mysteries van Rennes-les-Bains.

Lees meer »

Leylijnen in en rond Rennes-les-Bains

Leylijnen zijn hypothetische lijnen die door oude monumenten, zoals menhirs, dolmens, steencirkels en kerken, lopen. Volgens sommige mensen hebben deze lijnen een mystieke of spirituele betekenis.

Lees meer »

Menhirs en dolmen in en rond Rennes-les-Bains

Rennes-les-Bains is een klein dorpje in de regio Occitanie in Frankrijk, dat bekend staat om zijn thermale bronnen en zijn mysterieuze geschiedenis. Het dorp ligt in de buurt van Rennes-le-Château, waar volgens sommige legendes een schat ontdekt zou zijn door de priester Bérenger Saunière in de 19e eeuw. Maar Rennes-les-Bains heeft ook een ander geheim: een cromlech, of een cirkel van stenen, die volgens sommige onderzoekers een oude astronomische kalender zou vormen.

Lees meer »

Wat schreef Abbé Saunière over Rennes-les-Bains?

Abbé Saunière was een Franse priester die in de 19e eeuw de pastoor was van Rennes-le-Château, een klein dorpje in de Aude. Hij is vooral bekend geworden door zijn mysterieuze rijkdom, die volgens sommigen afkomstig was van een verborgen schat die hij zou hebben ontdekt in zijn kerk. Maar wat schreef hij over Rennes-les-Bains, het naburige dorpje waar ook een andere priester, Abbé Boudet, woonde?

Lees meer »

Wat schreef Guillame Catel over de geschiedenis van Rennes-les-Bains?

Rennes-les-Bains is een klein dorpje in de regio Occitanie, in het zuiden van Frankrijk. Het staat bekend om zijn warmwaterbronnen, die al sinds de oudheid worden gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Maar wat weten we over de geschiedenis van dit plaatsje? Een van de eerste historici die erover schreef, was Guillaume Catel, een raadsheer aan het parlement van Toulouse in de 17e eeuw.

Lees meer »

De 12 bronnen en de Cromlech van Rennes-les-Bains

De 12 bronnen van de cromlech van Rennes-les-Bains zijn een mysterie dat veel mensen fascineert. De cromlech is een cirkelvormige steenformatie die in de 19e eeuw werd ontdekt door de priester Henri Boudet, die beweerde dat de stenen een geheime boodschap bevatten. Volgens Boudet waren de 12 bronnen verbonden met de 12 tekens van de dierenriem, en vormden ze een soort astronomische kalender. De bronnen zouden ook geneeskrachtige eigenschappen hebben, en sommigen denken dat ze een verband hebben met de legende van de Heilige Graal.

Lees meer »