De pierres tremblantes, of trillende stenen, zijn een natuurlijke geologische bezienswaardigheid in de gemeente Rennes-les-Bains in het departement Aude in Zuid-Frankrijk. De stenen zijn gelegen in een gebied met een hoge concentratie aan zouten, die in het water van de rivier Sals zijn opgelost.

De stenen zijn ongeveer 20 tot 30 cm groot en hebben een onregelmatige vorm. Ze zijn gemaakt van een mengsel van kalksteen, zandsteen en klei. De zouten in het water van de rivier Sals zijn in de loop van de tijd in de stenen gaan infiltreren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de stenen een poreuze structuur hebben gekregen.

Als je op een van de stenen gaat staan en er licht op drukt, zal de steen gaan trillen. Dit komt doordat de zouten in de steen het water in de rivier Sals aantrekken. Het water stroomt dan door de poreuze structuur van de steen en veroorzaakt trillingen.

De pierres tremblantes zijn een populaire toeristische attractie in Rennes-les-Bains. Je kunt de stenen bezoeken in het Domaine de la Cade, een natuurgebied aan de rand van het dorp.

De feiten over de pierres tremblantes op een rijtje:

  • De stenen zijn ongeveer 20 tot 30 cm groot en hebben een onregelmatige vorm.
  • Ze zijn gemaakt van een mengsel van kalksteen, zandsteen en klei.
  • De zouten in het water van de rivier Sals zijn in de loop van de tijd in de stenen gaan infiltreren.
  • De zouten in de stenen trekken water uit de rivier Sals aan.
  • Het water stroomt dan door de poreuze structuur van de steen en veroorzaakt trillingen.

De pierres tremblantes zijn een uniek natuurverschijnsel. Ze zijn een herinnering aan de kracht van de natuur en de rol die zouten spelen in de geologie van de aarde.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.