Le fauteuil du diable, ofwel de zetel van de duivel, is een groot rotsblok dat op een fauteuil lijkt, gelegen in het bos op de hoogten van Rennes-les-Bains. Het is een zeer oud heiligdom, dat waarschijnlijk dateert uit het neolithicum, en dat door de eeuwen heen verschillende betekenissen en rituelen heeft gekend. Sommigen zeggen dat het een plaats was waar de druïden hun ceremonies hielden, anderen dat het een offerplaats was voor de goden van de natuur, of zelfs dat het een portaal was naar een andere dimensie!

De naam 'le fauteuil du diable' komt waarschijnlijk van de christelijke invloed, die deze plek als duivels beschouwde en probeerde te ontheiligen. Maar ondanks de pogingen om het te vernietigen of te verbergen, heeft de duivelsstoel zijn magie en aantrekkingskracht behouden. Veel mensen komen hier nog steeds om te mediteren, te bidden, of om hun wensen te doen. Er is zelfs een bron in de buurt, die geneeskrachtig water bevat, rijk aan ijzer en zwavel.   De bron, die nu 'la fontaine du Cercle' heet, was vroeger mooi aangelegd met Gallo-Romeinse overblijfselen die in de 19e eeuw werden ontdekt. Nu is het een eenvoudig waterloopje waar je nog steeds kleurrijke linten kunt zien die aan de takken zijn vastgemaakt door bezoekers die er een wens doen.

Om bij de duivelsstoel te komen, moet je een mooie wandeling maken door het bos, langs andere interessante plekken zoals de pierres tremblantes (trillende stenen), die je met een beetje kracht kunt laten bewegen, of de ermitage (kluizenaarshut), waar een oude monnik zich terugtrok om te leven in eenzaamheid.

Het christendom kon de aantrekkingskracht van deze plek niet negeren en probeerde hem te kerstenen door het teken van de Pax Christi op de zitting van de fauteuil te graveren. Maar de naam 'le fauteuil du diable' bleef hangen en verwijst misschien naar de duivel die afgebeeld is op de kerk van Rennes-le-Château, een ander mysterieus dorp in de buurt. Volgens sommige legendes zou de duivel degene zijn die de rots heeft uitgehouwen om er zijn troon van te maken. Anderen zeggen dat hij er wacht op onvoorzichtige bezoekers om hen een valstrik te spannen.

Er wordt gezegd dat je niet op de fauteuil moet gaan zitten en de duivel moet uitdagen, want hij zal je dat betaald zetten. Sommige mensen beweren dat ze struikelden of vielen nadat ze dat deden. Anderen voelen een vreemde of zware sfeer op deze plek, alsof er iets onzichtbaars aanwezig is. Sommigen denken zelfs dat de fauteuil verbonden is met het raadsel van Rennes-le-Château en dat hij aanwijzingen bevat die achtergelaten zijn door Henri Boudet, de pastoor van Rennes-les-Bains in dezelfde periode als Bérenger Saunière, de beroemde pastoor van Rennes-le-Château.

 

Zetel van de Duivel, of Troon van Isis?

De troon van isis, ook wel bekend als de fauteuil du diable (de zetel van de duivel), is een rotsblok dat uitgehouwen is in de vorm van een zetel, met aan de voorkant het symbool van de Pax christiana, een kruis met een cirkel eromheen. Het is niet duidelijk wie deze zetel heeft gemaakt en wanneer, maar sommigen denken dat het een overblijfsel is van een oud heidens cultuscentrum gewijd aan de godin Isis.

Isis was een van de belangrijkste godinnen in het oude Egypte, die vereerd werd als de moeder van alle leven, de koningin van de hemel en de beschermster van de doden. Haar cultus verspreidde zich over het hele Middellandse Zeegebied en bereikte zelfs Gallië, waar ze vooral populair was bij de Romeinse soldaten en handelaren die zich in de regio vestigden.

Rennes-les-Bains was een van die Romeinse nederzettingen, die bekend stond om zijn thermale bronnen met geneeskrachtige eigenschappen. Volgens sommige legenden zou Julius Caesar zelf hier gebaad hebben tijdens zijn verovering van Gallië. De bronnen zouden ook verbonden zijn met Isis, die gezien werd als de godin van het water en de vruchtbaarheid.

De troon van isis zou dus een plaats zijn geweest waar haar aanhangers samenkwamen om haar te eren en om rituelen uit te voeren, zoals het drinken van het heilige water, het offeren van bloemen en vruchten, of het zitten op de zetel om haar wijsheid en kracht te ontvangen. Sommigen geloven zelfs dat de zetel een portaal was naar andere dimensies of werelden.

Maar niet iedereen was blij met deze verering van Isis. Met de opkomst van het christendom werd haar cultus gezien als een bedreiging voor het nieuwe geloof. De christelijke priesters probeerden de mensen weg te houden van de zetel door hem om te dopen tot de stoel van de duivel en door er een christelijk symbool op te graveren. Ze vertelden ook verhalen dat wie op de zetel ging zitten, vervloekt zou worden door de duivel of gek zou worden.

Toch bleef de troon van isis mensen aantrekken die op zoek waren naar spirituele ervaringen of geheime kennis. In de loop der eeuwen werd de zetel geassocieerd met verschillende mysteries en legendes, zoals die van de Heilige Graal, de Tempeliers, Maria Magdalena, of Rennes-le-Château. Vandaag de dag is de zetel nog steeds een populaire bestemming voor pelgrims, avonturiers en nieuwsgierigen die willen voelen wat er schuilt achter deze mysterieuze rots .

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.