10. Loutering (Tapah)

Gedurende een zekere tijd voelt men zich heel aangenaam op het Sensuele Vlak. Maar spoedig onttrekken de naar beneden gerichte krachten alle vitale energie aan de mens en laten hem achter met een gevoel van leegte en verwarring. Op dat moment trekt Loutering zijn aandacht. Dit is de eerste pijl in het spel die de gelegenheid schept om alle problemen van het tweede chakra te omzeilen. Wanneer hij na de eerste chakra terechtkomt op Loutering zuivert hij zichzelf van alle problemen van de eerste en tweede chakra en stijgt onmiddellijk op naar het Hemelse Vlak (23).

Loutering hangt ten nauwste samen met een verhoging in het niveau van zijn, van aanwezigheid,  en dit veroorzaakt dat de energie omhoog stroomt. Dit kan bereikt worden door het veranderen van de gerichtheid van de zintuigen, de werkzame organen en het normale dagelijkse patroon. In het kasteel van het bewustzijn bevinden zich vijf ramen waardoor de vijanden (onzuiverheden) het kasteel binnenkomen en proberen om de koning te vernietigen. Door de ramen te sluiten of door voortdurend waakzaam te zijn, blijft het kasteel zuiver.

Loutering van de oren ontstaat door niet helemaal door de geluiden van buitenaf in beslag genomen te worden, maar het luisteren te richten op de innerlijke geluiden. 

Loutering van de ogen komt wanneer zij gesloten zijn en alle aandacht gericht wordt op het derde oog, in het centrum van het voorhoofd even boven de wenkbrauwen. 

Loutering van de tong, het raam van de smaak, ontstaat door de zoete en zoute smaak uit het eten te weren. 

Loutering van de geur ontstaat door de adem zo lang mogelijk in de longen te houden. 

Door de huid met as in te wrijven loutert men het zintuig van de tast; dit maakt iemand immuun voor de gewaarwordingen van de opperhuid.

Door één of meer dagen niet te slapen kan men zichzelf louteren van passiviteit, loomheid, sufheid, stompzinnigheid en onwetendheid. 

Door gedurende een bepaalde periode niet te spreken worden de gedachten gelouterd. Het vasten loutert de chemie van het lichaam.

Door het verdragen van de ontberingen van het leven loutert men zijn persoonlijkheid.

Door het luisteren naar de goddelijke geschriften en gedichten loutert men zijn innerlijk.

Door te zingen (hummen) loutert men zijn zenuwen.

Door concentratie en meditatie loutert men lichaam en geest tegelijk.

Ook het celibaat is één van de methoden tot loutering. Het is een moeilijke maar zeer effectieve manier om het patroon van vibraties te veranderen.

 

Ga meteen naar 23. Het Hemelse Vlak

 


Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
Redactie Garsett Larosse