34. Smaak (Rasa-loka)

 

Terwijl in de lagere chakra's de smaak voornamelijk een zintuiglijke gewaarwording was, wordt deze in de vierde chakra gezuiverd tot smaak in de esthetische zin. Iemand die hier terecht komt is in staat om tot de wereld der ideeën en betekenissen door te dringen die de essentie vormt van het begrijpen. Dit geeft de speler een directe ervaringskennis van de essentie van emoties en gevoelens.

Rasa betekent liefde, plezier, bevalligheid, verrukking, gevoel, smaak, emotie, schoonheid, bezieldheid, spirit. Het is het dichterlijke gevoel, de essentie van de poëzie. Rasa is water in zijn zuiverste vorm, de kracht die de hele schepping bij elkaar houdt. 

Tot de derde chakra is smaak, in al zijn betekenissen, gericht op de handelingen van de lagere niveaus. In de eerste chakra wordt ze volledig overheerst door de begeerte om geld te verdienen. Krachtvoer, vooral vlees, en ingemaakt eten, klaar-voor-gebruik bereide voeding, vormen de basis van zijn dieet. Hij gebruikt veel zout en kruiden in zijn voedsel en heeft geen gevoel voor schoonheid.

In de tweede chakra wordt de energie gericht op de sensualiteit, voornamelijk seks. Zijn voornaamste behoefte is aan voedsel dat het seksuele uithoudingsvermogen bevordert, zoals eieren, ginseng en vis.

In de derde chakra zoekt hij de smaak om de smaak zelf en eet allerlei soorten voedsel van verschillende smaken en samenstelling.
Maar in de vierde chakra wordt de smaak gezuiverd en ontwikkelt hij een gevoel voor schoonheid. Hij vermijdt de zoute en zoete smaak om de werkelijke essentie van het voedsel te kunnen proeven.

Wanneer de speler op het vlak der smaak is aangekomen verbetert zijn smaak in elke richting. Zijn gevoel voor voedsel, muziek en taalgebruik wordt door iedereen op prijs gesteld, ongeacht hun niveau van vibraties. Hij wordt een meester van de goede smaak en verzamelt zo een groep van mensen om zich heen die op hetzelfde niveau proberen te leven.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

Copyright Made with Love Productions - Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie Garsett Larosse