69. Het Absolute (Brahma-loka)

 

Aan de ene kant van het kosmisch bewustzijn (Vishnu) is het vlak van Shiva, aan de andere kant het vlak van Brahma. Deze drie-eenheid Brahma-Vishnu-Shiva staat in het midden van het spel op de allerhoogste rij. Zij staan boven alle andere vlakken die in het spel worden genoemd. Het voornaamste element is ook hier Mahat, en zij die hier vertoeven zijn niet bang om opnieuw hun karmische rol op zich te moeten nemen. Ook zij die hier gekomen zijn via de pijl van Genade (17) leven hier zonder angst.

Brahma is de schepper van de hele waarneembare wereld. Hij is het actieve beginsel der dingen (noumenons), de kracht die het bewustzijn bezielt in de ontelbare patronen en vormen. Dit is de woonplaats van Brahma.
Hoewel Brahma vlak naast het Kosmisch Bewustzijn gelegen is, kan het de spelers niet bevrijden. Het spel moet doorgaan. Brahma bepaalt de vorm van het spel maar er is meer nodig dan alleen vorm. Alleen de waarheid kan de mens bevrijden.
Het spel moet verdergaan. De drie eigenschappen (guna’s) wachten op de spelers en de slang Tamoguna (72) kan hem weer mee naar beneden nemen, naar de aarde, zijn Moeder. Dan gaat hij terug naar de zesde chakra, maar niet zonder het inzicht in de principes van het spel dat hij in Brahma-loka verkreeg. Dit inzicht kan hem helpen bij het bereiken van zijn doel. En op Aarde (51) ligt de pijl van Spirituele Toewijding (54) binnen het bereik van één enkele worp.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 45 - 6


Gooi je 4 of hoger? Dan moet je blijven staan en opnieuw gooien. 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse