44. Onwetendheid (Avidya)

De speler die hier terechtkomt is de illusionaire aard der dingen vergeten en hij raakt volkomen gehecht aan bepaalde emotionele staten en zintuiglijke waarnemingen. Dit is de slang die zijn energie naar beneden trekt naar het sensuele vlak (9) op de eerste rij. Wanneer men het begrip van Maya verliest, wordt men gevangen in de rationele greep van het verstand wat leidt tot identificatie met bepaalde innerlijke staten.

‘Vidhya’ betekent kennis en ‘a’ betekent zonder. De afwezigheid van kennis is Onwetendheid. Kennis is het begrijpen van iemands rol in het spel, waar hij zich ook bevindt.

De werkelijke onwetendheid bevindt zich in onszelf en daarbuiten bestaat geen onwetendheid. Onze waarneming van de werkelijkheid is slechts een weerspiegeling van ons eigen innerlijk. Maar hoewel er buiten dit bewustzijn niets bestaat, betekent dat niet dat alleen de speler en zijn bewustzijn bestaan. De wereld van namen en vormen bestaat evenzeer maar word door iedereen volstrekt verschillend ervaren, afhankelijk van het niveau van waaruit de speler op dat moment leeft.

Dezelfde wereld is voor de één een plek van vreugde en voor de ander een hel. Ieder mens neemt de wereld op zijn eigen manier waar en hecht belang aan de dingen in overeenstemming met zijn eigen handelen. Werkelijke kennis is het begrijpen van de werkelijkheid zonder er over te oordelen. Werkelijke kennis is het zich niet hechten aan de waargenomen dingen die voortdurend veranderen en daarom niet werkelijk zijn.

Wanneer de speler blijft luisteren naar zijn innerlijke klanken, zijn innerlijke stem, zijn wezen, dan zal hij niet ten prooi vallen aan zijn eigen verstand. Het verstand is als een tijger die in het woud der begeerten woont en omgeven wordt door een werkelijkheid waar vele prooien zijn. Alleen door zijn innerlijke stem te volgen, kan de speler aan de tijger en aan het terugvallen naar het sensuele vlak ontsnappen. Dan zal hij niet terechtkomen op Onwetendheid maar door de pijl van Ware Kennis (45) het spel kunnen vervolgen.

Onwetendheid heeft zijn juiste plaats in de vijfde chakra, de vijfde rij van het spel. Alleen daar waar wijsheid mogelijk is, kan onwetendheid bestaan. Onwetendheid is het accepteren van dat wat op de bladzijde geschreven staat als de enige werkelijkheid. Daarom bestaat de onwetendheid alleen wanneer de speler in het gebied van kennis en wijsheid komt.

 

Ga terug naar 9. Sensualiteit

 

 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse