39. Apana-loka

 

Terwijl prana de lucht is die de energie van buiten het lichaam door de longen opneemt en helpt om de energie van het voedsel naar de maag te brengen, dient Apana een tegenovergesteld doel. Letterlijk betekent dit woord ‘naar beneden gericht’ en het is de lucht die verantwoordelijk is voor het verlaten van de energie uit het lichaam. Het bevindt zich in de lagere ingewanden en is de lucht die het kind uit de baarmoeder drijft en elke naar beneden gerichte uitscheiding van energie veroorzaakt. Apana is de lucht die verantwoordelijk is voor het urineren, de ontlasting en zaadlozing.
Het belang van apana wordt in het westen slecht begrepen. Men kent het bestaan van de ingewandsgassen, maar zij worden zelfs niet in een aparte groep ondergebracht. Er zijn uitstekende geneeswijzen voorhanden voor ziektes die door de verstoring van apana worden veroorzaakt, maar men heeft geen begrip van de werkelijke oorzaak.
Volgens de Indiase geneeskunst is asana de grote vriend die helpt om het systeem schoon te houden. De spijsvertering bevrijdt door een chemisch proces tussen het voedsel in de verteringssappen de gassen die in het voedsel aanwezig waren. Wanneer het voedsel niet behoorlijk verteerd is of wanneer de werking van deze sappen verstoord is, wordt er meer gas geproduceerd. (rauw voedsel geeft meer gas, evenals noten in zaden).
Wanneer om welke reden dan ook deze gassen verstoord zijn, beginnen zij in plaats van naar beneden, naar boven te stromen. Dit verstoort het chemisch evenwicht in het lichaam. Wanneer deze gassen het hart bereiken veroorzaken zij hoge bloeddruk, hartkloppingen en mogelijks een hartaanval. Wanneer zij nog hoger gekomen, verstoren zij de ademhaling. Wanneer zei het hoofd bereiken ontstaat zelfs schizofrenie.

Wanneer prana dat geladen is met positieve ionen (deeltjes) samenvloeit met apana en gedwongen wordt om het centrale kanaal door de ruggengraat te volgen, vindt er een samensmelting plaats tussen de positieve ionen van prana en de negatieve ionen van apana. Hieruit ontstaat een enorme hoeveelheid energie die helpt om de sluimerende energie die aan de basis van de ruggengraat aanwezig is op te wekken. Deze energie, kundalini, is de onbeweeglijke ondersteuning van alle activiteiten van het lichaam. Het is de energie die in statische en kinetische vorm in alle verschijnselen aanwezig is. Door het organisme wordt deze energie gebruikt om te overleven*.
Op dit vlak wordt de speler zich bewust van apana in zijn leven en hij leert 
om de verschillende soorten lucht in zijn lichaam in evenwicht te houden door een juist dieet en andere praktische toepassingen.

* volgens de yogaleer wordt apana naar boven getrokken door het werken aan de ‘grendels’ die in deze leer beschreven worden. Wanneer apana de streek rond de navel bereikt, verhevigt zij het maagvuur.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

Copyright Made with Love Productions - Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie Garsett Larosse

Dobbelsteen
🎲