40. Vyana-loka

 

Vyana neemt de energie van prana mee vanaf de longen en verspreidt die door het hele lichaam. Het is de vitale lucht die verantwoordelijk is voor het stromen van het bloed en de uitscheiding van de klieren, de bewegingen van het lichaam en het openen en sluiten van de oogleden. 

Vyana is de drager van de zuurstof in het bloed en brengt deze door het hele lichaam naar de haarvaten. Zuurstof en prana-energie worden hier door het weefsel geabsorbeerd, en de afvalstoffen worden door het bloed opgenomen. Dit zuurstofarme bloed wordt door vyana afgevoerd in de aderen. Vyana is eveneens de kracht die dit gebruikte bloed terugvoert naar het hart en de longen.
Vyana is de lucht die het zweten veroorzaakt. Men zweet niet alleen op bepaalde plaatsen, maar door elke porie van de huid. De enige uitleg hiervoor is vyana. Het zweet kan uit zichzelf niet voortbewegen. De lucht in de longen kan het niet naar buiten drijven, noch de lucht in de maag, ingewanden of de streek bij de anus. Waardoor ontstaat dat dan? Het is vyana die door het hele lichaam aanwezig is en van beslissend belang is bij het evenwicht van de chemie van het lichaam en bij het hele proces van de bloedstroom, het zweten en hoesten.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse