47. Neutraliteit (Saraswati)


De psychische energie stroomt in het menselijk lichaam door het centrale zenuwkanaal van het ruggenmerg: Saraswati. Volgens de yoga-fysiologie begint deze energiestroom in de eerste chakra en komt steeds hoger wanneer de mens van rij naar rij verdergaat. Het uiteindelijke doel van yoga is het opwekken van deze energie naar de zevende chakra, de kruin van het hoofd.

In het menselijk lichaam bevinden zich drie soorten energie; de elektrische, magnetische en neutrale energie. Elektrische energie is de zon-energie die de rechterhelft van het lichaam overheerst. Magnetische energie is de maan-energie die de linkerhelft overheerst. Gewoonlijk overheerst één van deze twee in het lichaam. De neutrale of psychische energie ontstaat wanneer zon- en maanenergie met elkaar in evenwicht zijn. Dan begint de neutrale energie door de wervelkolom heen te stromen. Voor de zesde chakra was het beheersen van deze energie niet mogelijk. Door meditatie konden korte opwellingen ontstaan, maar op schijnbaar toevallige momenten en zonder bewuste beheersing. In de zesde chakra vervaagt het positieve en negatieve. Alleen het neutrale blijft bestaan.
Wanneer de speler hier terecht komt, betreedt hij het gebied van de godin waarnaar dit vlak is genoemd. Hij wordt omgeven door zuivere muziek en leeft in een toestand van kennis. De godin van kennis en schoonheid schenkt hem de mogelijkheid om zichzelf buiten de invloed van het elektromagnetische veld van het bestaan te plaatsen. Hij is getuige geworden in het spel.
Drie zenuwen komen in de hersenen samen op de plek van het derde oog, de streek tussen en boven de wenkbrauwen, en deze zijn verantwoordelijk voor de drie typen energie. Dit zijn Ida, Pingala en Shushumna; Zon, Maan en neutraal; elektrisch, magnetisch en neutraal.
Het knooppunt van deze zenuwen wordt Prayag genoemd, een naam die ook dikwijls aan het derde oog gegeven wordt. Shushumna blijft onzichtbaar terwijl Ida en Pingala gezien kunnen worden als twee ogen.

In de Indiase mythologie is een van de belangrijkste heilige plaatsen Prayag-Ray; waar de drie heilige rivieren van India samenkomen: de Ganges, Yamuna en Saraswati. De Ganges en Yamuna zijn Ida en Pingala. Beide zijn zichtbaar zoals de twee ogen. Maar van de rivier Saraswati wordt verteld dat hij onzichtbaar is en bij Prayag uit de diepte van de aarde ontspringt.

Dezelfde overeenkomst wordt in de Grieks-Romeinse mythologie gevonden in de vorm van de staf van Aesculapius, de god der geneeskunde. Twee slangen slingeren zich om zijn staf. Deze twee slangen zijn Ida en Pingala en de staf is Shushumna.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse

Dobbelsteen
🎲