68. Kosmisch Bewustzijn (Vaikuntha-loka)

Boven en voorbij alle andere locaties staat Vaikuntha, het vlak van Kosmisch Bewustzijn. Ook dit vlak is samengesteld uit Mahat, het element dat de bron is van alle andere elementen, maar zelf geen element is.

Voordat men aan het spel begon, accepteerde men de belangrijkheid en de betekenis van dit vlak van het Zijn dat altijd het doel is. Wat voor begeerten iemand ook van zijn pad wegtrekken, dit is altijd het hoogste verlangen, het bereiken van de Bevrijding, Moksha.

Vaikuntha is de woonplaats van Vishnu en het dat vlak dat elke hindoe hoopt te bereiken wanneer zijn huidige bestaan vorm ten einde is. Het vlak van Kosmisch Bewustzijn is de woonplaats van Vishnu, omdat Vishnu de Waarheid is, de grote beschermer van het bewustzijn bij zijn reis naar boven.
De dobbelsteen van zijn daden, van zijn karma, is de enige die het niveau van vibraties van de speler op elk moment waarneemt. De dobbelsteen is de Ene die bepaalt waar de speler terechtkomt en hoe zijn handelingen zullen verlopen.

De speler kan de weg van Ashtanga Yoga volgen en zich stap voor stap ontwikkelen langs het achtvoudige Pad. Of hij kan de waarheid volgen en een Bhakta worden, een spiritueel toegewijde. Alle wegen leiden naar hetzelfde doel.
Wat voor gerichtheid hij binnen deze onbegrensde mogelijkheden ook gevolgd heeft, nu is hij in de woonplaats van Vishnu aangekomen. Vishnu is de essentie van de hele schepping, het Kosmisch Bewustzijn zelf, de Waarheid. Daarom staat het direct boven het Vlak der Werkelijkheid, want waarheid is de hoogste werkelijkheid.

De ring die het symbool van de speler was, gaat terug naar de vinger. Hij heeft zijn betekenis verloren. Het spel stopt. Wat nu gebeurt, hangt van de speler zelf af. De aard van het spel is eenvoudig. Het kosmische spel is om te ontdekken door welke nieuwe combinaties, met welke nieuwe karma’s, met welke nieuwe metgezellen de speler opnieuw aan het spel kan deelnemen en opnieuw kan proberen de staat te vinden die zijn werkelijke woonplaats is. Hij kan het spel van zoeken en vinden met zichzelf voortzetten. Of hij kan altijd buiten het spel blijven staan. Of hij kan teruggegaan naar de Aarde om te zien of hij anderen kan helpen om het doel te bereiken — de rol op zich nemen van de tweemaal geboren bodhisattva (verlichte heiligen die kozen om opnieuw als mens geboren te worden om anderen te helpen). De keus is aan hem. Er is niemand anders.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 45 - 6

P.S. Zolang de speler geen 6 gooit, blijft hij/zij in Kosmisch Bewustzijn, en da's helemaal goed. 💚

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse