20. Liefdadigheid (Daan)

Daden die de innerlijke vibraties versterken staan bekend als deugden, die welke de mens verlagen als ondeugden. Liefdadigheid is een menselijke deugd van de derde chakra. Het tilt hem uit boven de problemen van deze chakra en brengt hem naar de vierde rij van het spel, het Vlak van het Evenwicht (32).
Als deugd is de liefdadigheid een manifestatie van het Goddelijke, dat de essentie is van bewustzijn. Wanneer de speler hier terechtkomt wordt hij één met het Goddelijke — de algemene verbondenheid die in alles aanwezig is — en hij beoefent liefdadigheid zonder er iets voor terug te verwachten.

Hij ervaart daarbij een gevoel van verrukking dat ontstaat door het verheffen van de energie naar een hoger niveau. Daarom hebben alle religies de nadruk gelegd op het beoefenen van liefdadigheid. De realiteit van behoeften en het verlangen om te delen zijn de twee factoren die de basis van dit spel vormen. Liefdadigheid bevredigt het zich ontwikkelende ego en verbreekt de gebondenheid aan de derde chakra.

Liefdadigheid is één van de meest belangrijke pilaren van het vlak van het karma. Het is de drijvende kracht achter de meest verheven institutionele activiteiten van de mens, het samengaan van meelevendheid met de neiging van de derde chakra tot organiseren.

 

Ga verder naar 32. Vlak van Evenwicht

 

 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse