30. Goede neigingen (Uttam Gati)

 

Uttam is goed en Gati is beweging. Goede Neigingen ontstaan vanzelf wanneer de speler in harmonie leeft met de wetten van de macrokosmos. Toen de speler nog in de lagere chakra's vibreerde ontwikkelden de goede neigingen zich niet. Zij worden gevonden in de hart-chakra, de vierde rij van het spel. Alleen wanneer de speler een zekere mate van evenwicht heeft bereikt, kunnen de goede neigingen spontaan ontstaan.

Dit evenwicht stelt de speler in staat om zijn eigen vibraties af te stellen op die van de kosmos. Goede neigingen zijn de bewegingen in de richting van een steeds fijnere afstelling.

In de vierde chakra spelen het hart en de ademhaling een belangrijke rol. Bij het terechtkomen op deze goede neigingen verkrijgt men beheersing over zijn eigen manier van ademhalen en over het gebied van het hart. Goede neigingen helpen daarom om de ontwikkeling van de vierde chakra te stabiliseren en de ademhaling is hier direct mee verbonden.

Elke verandering van richting (neiging) wordt geregistreerd door Prana, de vitale levenskracht , de psychische energie, élan vital. In het grovere niveau wordt dit ervaren als een verandering in de ademhaling. Elke verkeerde vorm van ademhalen berokkent schade aan het organisme… daarom schept de mens wanneer hij eenmaal zijn ademhaling heeft verpest, tegelijkertijd slechte generaties in zichzelf. Goede neigingen zijn een middel om de speler te helpen op de juiste manier adem te halen. Dat kan ervaren worden door zijn eigen ademhaling te volgen zonder deze te veranderen.

De beste neigingen zijn die welke de speler steeds dieper verbinden met de ritmische kringloop van de planeet en de kosmos. Begin met het observeren van de innerlijke veranderingen bij zonsopgang en zonsondergang. Sta altijd op voor de zonsopgang om een douche te nemen en schone kleren aan te trekken voor de ochtendmeditatie.

Goede meningen bestaan in het vermijden van het eten van vlees en eieren en de praktijk van de houdingen en oefeningen van Hatha Yoga, het regelen van de ademhaling (zie de vlakken van Prana (38), Apana (39) en Vyana (40)), het vasten, bewuste studie van heilige geschriften en alle deugden die in dit spel worden genoemd.
Het uitvoeren van goede neigingen helpt de speler van zijn bestaan te stabiliseren zodat het ik mis in de positieve richting stroomt, weg van de energieverslindende afleidingen van de lagere chakra's.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art:  Garsett Larosse