71. Rajoguna

Rajoguna is de werking van het bewustzijn of bewustzijn in actie. Na het bereiken van de achtste rij en het falen om het Kosmisch Bewustzijn te bereiken, wordt de speler verder meegetrokken door zijn karma, zijn activiteiten. Deze activiteit is de oorzaak van al het lijden.

Activiteit veronderstelt dat er iemand is die handelt en iemand die handelt valt gemakkelijk ten prooi aan ambities en raakt gehecht aan beloningen. En elk obstakel op de weg naar een beloning of een begeerte veroorzaakt pijn, lijden en droefheid. Wanneer Rajoguna overheerst kunnen pijn en lijden het resultaat zijn.

In samadhi laat de speler Rajoguna (het actieve) versmelten met Satoguna (evenwicht) en wordt het puur licht, sattva. Wanneer Rajoguna echter blijft overheersen kan hij samadhi niet bereiken en tamas (het passieve) zal hem terugvoeren naar de Aarde (51).
Als eigenschap brengt Rajoguna, satva en tamas in evenwicht. Tamas probeert sattva te overheersen en sattva tamas.
Beide zijn de twee uitersten van energie in de vorm van guna’s. Rajas probeert om Sattva en Tamas in evenwicht te houden en maakt de wereld van naam en vorm, plezier en pijn mogelijk. Geen enkele guna kan op zichzelf bestaan.
Rajoguna is actief vanaf drie uur na zonsopgang tot het begin van zonsondergang. Gedurende die periode wordt de planeet aarde actief en worden alle karma's voor de instandhouding van het leven vervuld. Rajas (het actieve) maakt iemand volmaakt extrovert, en op het moment dat men niet naar buiten gericht is, komt Rajoguna tot uitdrukking in de innerlijke dialoog. Zonder het veranderen van rajas (het actieve) in sattva (evenwicht) is het niet mogelijk om een hogere staat van bewustzijn te ervaren. Door Rajoguna in sattva werkzaam te laten zijn, kan men in evenwicht blijven terwijl men actief is.

 

 

Wil je het spel verder spelen?
Gooi dan een dobbelsteen en kies één van de 6 uitkomsten:

1 - 2 - 345 - 6

 

Leela, spel der zelfkennis, door Harish Johari
eindredactie en art: Garsett Larosse

© Made with Love Projects 2023-2024 - www.DeLevenskunstenaar.org - www.TheLifeArtist.org - www.Healing-Earth.org